Toeristische overnachtingen


De vrijetijdssector is belangrijk voor de Drentse economie.

trend Na een forse daling in 2014 nam het aantal overnachtingen tijdens een toeristische vakantie in Drenthe in 2015 weer toe. Dit komt door de stijging van het aantal vakanties. De ontwikkelingen gingen de afgelopen periode de gewenste kant op.
vergelijking Drenthe-NL In Drenthe is het aantal overnachtingen tijdens toeristische vakanties in de periode 2014-2015 sterker gestegen dan in Nederland (5,5% versus 0,9%). De situatie in Drenthe is beter dan in Nederland.

Nederlanders hebben in 2015 tijdens circa 1,5 miljoen vakanties ruim 8,2 miljoen nachten doorgebracht in Drenthe. Het merendeel van deze vakanties (87%) is een toeristische vakantie*. Tijdens deze toeristische vakanties brachten Nederlanders ruim 6,6 miljoen nachten door in Drenthe. Daarnaast vonden nog ruim 1,5 miljoen overnachtingen plaats op een vaste standplaats**.

In 2015 had Drenthe een marktaandeel van 9,8% in het aantal overnachtingen tijdens toeristische binnenlandse vakanties. Daarmee stond Drenthe op de vijfde plek in Nederland.

Meer overnachtingen

Door een stijging van het aantal binnenlandse toeristische vakanties in Drenthe nam het aantal overnachtingen in 2015 toe. De toename was sterker dan landelijk (5,5% versus 0,9%).

In 2014 daalde het aantal overnachtingen nog sterk, doordat Nederlanders minder vaak naar Drenthe op vakantie gingen en hier minder lang verbleven. In de jaren 2009-2013 liet het aantal overnachtingen een redelijk stabiel beeld zien en in de periode 2006-2009 was sprake van groei. De vrijetijdssector reageerde vertraagd op de economische crisis. Het aantal overnachtingen bleef aanvankelijk redelijk stabiel, doordat mensen vanwege de crisis eerder kozen voor een vakantie in eigen land.

Gemiddelde verblijfsduur boven landelijk gemiddelde

De gemiddelde verblijfsduur in Drenthe lag in het verleden altijd boven het landelijk gemiddelde. Dit kwam door het hoge aandeel bungalowvakanties en het lage aandeel (vaak kortere) hotelvakanties. Door de groei van het aandeel hotelvakanties is het verschil tussen het gemiddeld aantal nachten in Drenthe en het landelijk gemiddelde de afgelopen jaren kleiner geworden. In 2015 duurde een binnenlandse toeristische vakantie in Drenthe gemiddeld 5,9 nachten. Landelijk was dit 5,8 nachten.

* Toeristische vakantie: Bezoek met minimaal één overnachting aan een accommodatie die niet het hoofdverblijf is en niet in eigen bezit is (niet met een zakelijk motief).
** Vaste standplaatsvakantie: Bezoek met minimaal één overnachting aan een accommodatie die niet het hoofdverblijf is, maar wel in eigen bezit is (niet met een zakelijk motief).

Referenties

NBTC-NIPO. Continu Vakantie Onderzoek. (Webpagina 2016)

Provincie Drenthe (2016). Feiten en cijfers vrijetijdseconomie Drenthe 2016. Provincie Drenthe, Assen.