Nieuws
Zoeken in de index
Op 1 september start de campagne ‘Haal de warmte in huis’ ter uitvoering van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE).Met de RRE zetten gemeenten verschillende producten en acties op om woningeigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. In Drenthe werken de 12 Drentse gemeenten samen aan de RRE.
Iedere Nederlandse gemeente heeft als taak voor eind 2021 een transitievisie warmte, inclusief uitvoeringsplan, op te stellen. Voor veel gemeenten een uitdaging, hoe pak je dat aan? Adviesbureau BDH heeft voor de provincie Drenthe een online cursus ontwikkeld die gemeenten ondersteunt bij de energietransitie. De cursus sluit aan op de kennis die is gedeeld in de sprintsessies. Op donderdag 10 september om 14.00 uur beginnen we met de module Dorp-, wijk- en buurtaanpak. In januari volgt de module Bewonerscommunicatie.
De Expeditie naar Energieneutraal Wonen ondersteunt gemeenten met het opstellen van een warmtetransitievisie. Zo organiseerden we voor elke gemeente sprintsessies, waarin de basis hiervoor wordt gelegd. De laatste sprintsessie is nu afgerond. Hoe nu verder?
De Provincie Drenthe heeft als hoofdaanvrager bijna 3 miljoen Europese subsidie gekregen voor het kennisdelingsproject Stronghouse. In dit project wordt samen gewerkt tussen regio’s uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zweden en Denemarken. Het doel is om de komende 3 jaar ten minste 15.000 huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Vanuit Drenthe is de gemeente Noordenveld deelnemer aan dit Interreg Noordzee Programma. Hoe staat het er nu mee?
Het gesprek over de energietransitie levendig houden, nieuwe verbindingen tot stand brengen en de ruimte geven aan innovatieve technieken. Dat vinden wij belangrijk.
Daarom is de provincie Drenthe op 6 februari 2020 gastheer van het Duurzaam Gebouwd Congres. De partners binnen de 'Expeditie Energieneutraal Wonen in Drenthe' krijgen exclusief de mogelijkheid om dit congres gratis te bezoeken.
Iedere gemeente werkt aan een wijkgerichte warmtetransitie. Een handig instrument daarbij is de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). Om alle gemeenten te helpen organiseerde de Expeditie naar energieneutraal wonen op 7 januari een informatiebijeenkomst voor gemeenten over de GVR.
Het Drents Energie Loket heeft een subsidie van 2,7 miljoen euro van het Rijk binnengehaald. Het gaat om de RRE-subsidie, de Regeling Reductie Energiegebruik. De Drentse woningeigenaar profiteert van dit bedrag, want dankzij deze subsidie kan het Drents Energie Loket een enorme impuls geven aan haar werkzaamheden.
Op 9 december was het zover: de diploma-uitreiking van de laatste groep energiecoaches van 2019. Dit jaar zijn er 40 Drentse energiecoaches opgeleid. Ook de Woonbond (belangenvereniging voor huurders) heeft in 2018 energiecoaches opgeleid. Daarmee komt het aantal Drentse energiecoaches in totaal op 100.
De Expeditie naar Energieneutraal Wonen ondersteunt gemeenten met het opstellen van een warmtetransitievisie. Zo organiseren we voor elke gemeente sprintsessies, waarin de basis hiervoor wordt gelegd.
Op woensdag 12 februari is er weer een EarlyBird bijeenkomst vanaf 8.00 uur in Westerbork. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Waarom zou ik?’.
Magazine
Nieuwsbrief
Meerdere keren per jaar verschijnt onze nieuwsbrief. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meldt u zich dan aan!