Nieuws
Zoeken in de index
Huizenbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds vanaf 1 juni 2022 volledig inzetten voor de aanschaf van zonnepanelen. Tot nu toe mochten ze hiervoor maximaal 75% van de leensom gebruiken. Het resterende deel moest worden geïnvesteerd in een andere energiebesparende maatregel. Dat is nu niet meer nodig. Door de aanpassing van deze maatregel wil het fonds verduurzaming voor eigenaar-bewoners en VvE’s verder vereenvoudigen en stimuleren.
Steeds meer Drentse schoolbesturen gaan aan de slag met verduurzaming via het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van de provincie Drenthe. Om deze start te markeren, ondertekenden verschillende schoolbesturen een intentieverklaring op obs Commissaris Gaarlandt, de openbare basisschool in Nijeveen. Al eerder tekenden drie schoolbesturen uit de gemeente De Wolden deze verklaring samen met de gemeente. Nu komen daar nog de gemeente Westerveld en acht schoolbesturen bij uit de gemeenten Westerveld, Meppel, Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn en Hoogeveen.
Uitkomsten pilot moeten leiden tot isolatieprogramma met isolatiesubsidie
Gedeputeerde Staten verlenen een incidentele subsidie aan vier Drentse inwoners om isolatiemaatregelen uit te voeren. Het gaat bij deze inwoners om spouwmuur-, bodem- en vloerisolatie. De subsidies worden verstrekt in het kader van een pilot om te komen tot een provinciebrede aanpak om inwoners te helpen zodat de energietransitie versneld wordt.
Provincie Drenthe wil ondernemers die in de toekomst te maken krijgen met afnameschaarste van elektriciteit gaan ondersteunen. Aanleiding is het bericht van Enexis over ‘dreigende transportschaarste voor afname’, ook wel afnameschaarste genoemd, voor grootverbruikers van energie. Om ondernemers te kunnen ondersteunen wordt de Drentse aanpak voor netcongestie, nu gericht op bedrijven die problemen ondervinden bij het terug leveren van stroom, uitgebreid met mogelijke oplossingen bij afnameschaarste.
Een hoge energierekening en een slecht geïsoleerd huis: voor veel Drentse woningeigenaren met een laag inkomen is dat de dagelijkse realiteit. Verduurzaming van de woning kan helpen, maar dat vraagt om een investering en dat is juist voor deze groep lastig. Daarom willen Gedeputeerde Staten een subsidieregeling opstellen waarmee woningeigenaren met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum de spouwmuur en vloer in hun woning kunnen isoleren. Hiervoor vragen Gedeputeerde Staten een miljoen euro aan Provinciale Staten.
Hoe moet de grote vraag naar woningen in de drie noordelijke provincies vorm krijgen? Praat mee en deel jouw visie tijdens het debat ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’ op donderdagavond 21 april. Belangrijke sprekers als Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving), Reimar von Meding (Algemeen Directeur van KAW Architecten) en gedeputeerde Hans Kuipers (Provincie Drenthe) debatteren met ons mee. Aanmelden is gratis en vol is vol.
Hoge energiekosten zijn voor veel sportverenigingen een blok aan het been. Gelukkig kan dat ook anders. Hoe dan? Voetbalvereniging De Weide realiseerde een energiebesparing van maar liefst 40 procent door onder andere ledverlichting en zonne-energie. Wil je als clubbestuur of commissie ook op een inspirerende en praktische manier aan de slag met duurzaamheid binnen jouw vereniging? Meld je dan aan voor de werkgroep ‘Drentse sportclubs verduurzamen in de praktijk’.
De afgelopen weken zijn er in totaal 14 nieuwe energiecoaches opgeleid in Midden-Drenthe en Meppel. De aanloop naar de start van de opleiding kende wat hobbels door de coronamaatregelen, maar na één avond online kon de opleiding op locatie vervolgd worden. Op 17 februari rondden de nieuwe coaches hun opleiding af en zijn ze klaar om aan de slag te gaan in Midden-Drenthe en Meppel.
In Drenthe liep de energietransitie als eerste in Nederland vast doordat het stroomnet de toevoer van zonnestroom niet aankan: netcongestie. Vrijdag 11 februari opende gedeputeerde Tjisse Stelpstra een zogeheten vluchtstrook van het hoogspanningsnet in het hoog- en middenspanningsstation Emmen-Weerdinge. De ‘vluchtstrook’ is de reservecapaciteit van het hoogspanningsnet en biedt de komende jaren op veel meer plaatsen in Nederland extra ruimte om opgewekte elektriciteit uit duurzame energieprojecten in te voeden in het elektriciteitsnet. Een mooie stap om optimaal gebruik te kunnen maken van de huidige netcapaciteit.
De subsidieregeling ‘Oplossingen Netcongestie bij Duurzame Energieproductie’ is nog steeds open voor initiatiefnemers van duurzame energieprojecten die geen stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnetwerk.
Magazine
Nieuwsbrief
Meerdere keren per jaar verschijnt onze nieuwsbrief. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meldt u zich dan aan!