Drenten besparen samen meer dan twee miljoen euro dankzij Energiebespaarlening Drenthe


Drenten hebben samen al meer dan twee miljoen euro bespaard op hun energierekening dankzij het nemen van energiebesparende maatregelen met behulp van de Energiebespaarlening. Zij profiteren dankzij een bijdrage van provincie Drenthe van een flinke rentekorting op de Energiebespaarlening. Hier maken veel huiseigenaren gebruik van: er zijn sinds de start in 2017 al bijna 3000 leningen afgesloten.

Resultaten van de Energiebespaarlening

Dankzij de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren en eigenaren van appartementencomplexen (VvE’s) eenvoudig energiebesparende maatregelen doorvoeren, zonder een groot bedrag ineens te hoeven betalen. De Energiebespaarlening is sinds 2017 verkrijgbaar met een rentekorting van 1% voor Drenten, dankzij een bijdrage van de provincie. Met behulp van deze lage rente hebben 2.720 inwoners en VvE’s hun woningen kunnen verduurzamen.

Maatregelen die het meest genomen worden zijn hoogrendementsglas, zonnepanelen en gevelisolatie. In totaal zijn er met de Energiebespaarlening 6560 maatregelen genomen. Tot nu toe besparen Drenten hiermee samen meer dan twee miljoen euro op hun energierekening. En ook de lokale ondernemers profiteren: er is dankzij de maatregelen in totaal 36 miljoen eurogeïnvesteerd.

‘Een steuntje in de rug geeft extra motivatie’

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is erg tevreden met de tot nu toe behaalde resultaten: “Ik ben enorm blij dat zoveel mensen gebruik maken van deze aantrekkelijke lening voor energie-investeringen in de eigen woning. We willen zoveel mogelijk Drentse woningeigenaren de kans geven om hun woning energiezuiniger te maken. Een dergelijk steuntje in de rug is een extra motivatie om daarmee aan de slag te gaan.”

Korting op de rente voor Drenten

Door een financiële bijdrage van de provincie krijgen inwoners van Drenthe standaard 1% korting op de rente van de Energiebespaarlening. De hoogte van het rentetarief is afhankelijk van het leenbedrag. “Wij willen als provincie Drenthe graag de energietransitie betaalbaar houden", licht gedeputeerde Stelpstra de achterliggende reden van de rentekorting toe. “Niet iedereen heeft het bedrag liggen om hun woning te isoleren. De Energiebespaarlening is daarom zo'n goed instrument, want dat maakt de investering behapbaar. Hiermee kunnen Drenten hun woning goed isoleren, wat dubbel voordeel oplevert: goede isolatie zorgt voor minder energiegebruik. En wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen.”

Meer weten over de Energiebespaarlening en de rentekorting? Ga naar https://www.energiebespaarlening.nl/drenthe/