Coevorden opent het eerste gasloze bestaande binnenbad in Drenthe
De gaskraan is bij sportcomplex de Swaneburg in Coevorden definitief dicht. Het zwembad en de sporthal, waar jaarlijks zo’n 75.000 Coevordenaren zwemmen, badmintonnen, volleyballen en gymnastieken, worden inmiddels verwarmd met duurzame energiebronnen. De initiatiefnemers van het zogeheten project Gasloos bedachten samen een energieconcept om de warmte in de zomer op te slaan en deze in de winter te gebruiken. Dankzij deze slimme innovatie heeft de provincie Drenthe besloten om 140.000 euro mede te financieren.
Tien jaar geleden was het gasverbruik in de Swaneburg nog 180.000 m3 per jaar. Door betere isolatie en een groot aantal andere maatregelen was dit al belangrijk teruggebracht. De laatste stap was het installeren van een aantal warmtepompen waardoor de gaskraan nu gesloten kon worden.
Een zwembad is een energie-intensieve omgeving. Het zwemwater moet op een constante temperatuur worden gehouden en alle ruimtes eromheen, zoals de kleedkamers en de kantine, moeten worden verwarmd. “Hierdoor hadden we met ruim 500 ton per jaar een forse CO2-uitstoot", vertelt Anton Beekman, projectleider bij de Swaneburg. “Door ons gebouw aan te pakken konden we veel besparing realiseren. En als stichting vonden we het ook erg belangrijk om ons steentje bij te dragen aan de energietransitie, hiermee kunnen wij het verschil maken. De tijd was er rijp voor.”
Duurzaam energieconcept
In plaats van gas worden het zwembad en de sporthal eind dit jaar verwarmd door duurzame energiebronnen: warmtecollectoren op het dak, grondwater, restwarmte uit het ventilatiesysteem, buitenlucht en elektriciteit. Aan het water, het grondwater en de lucht wordt energie onttrokken, die via warmtepompen op een bruikbaar temperatuurniveau gebracht wordt. Daarmee verwarmen ze het zwembadwater, het sanitair water en de verschillende ruimtes. Beekman: “Door over te gaan op deze duurzame energiebronnen reduceren we onze CO2-uitstoot vanaf dag één aanmerkelijk. Omdat we ook groene stroom inkopen en zelf elektriciteit opwekken, wordt de carbon footprint van het sportcomplex feitelijk nul.”
De financiële bijdrage van de Provincie Drenthe was een belangrijke voorwaarde om dit project te kunnen realiseren. Het totale project kostte een half miljoen euro. De gemeente Coevorden en provincie Drenthe betalen respectievelijk 150.000 en 140.000 euro. Het resterende bedrag wordt door de stichting geleend en moet aan de gemeente Coevorden worden terugbetaald.
De maatregelen passen bij de wens van de gemeente om belangrijke sportvoorzieningen in de buurt (betaalbaar) te houden. Daarnaast wil de gemeente het goede voorbeeld geven met betrekking tot duurzaamheid. Ook de provincie Drenthe wil graag stappen zetten om alle 35 zwembaden in Drenthe energieneutraal te krijgen.