Nationaal Energiebespaarfonds breidt uit


Jubilerend Nationaal Energiebespaarfonds lanceert twee nieuwe financieringsproducten

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een recordjaar achter de rug en breidt uit. Het Energiebespaarfonds groeit naar € 600 miljoen euro. Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en naar aanleiding van de klimaattafels, heeft het Nationaal Energiebespaarfonds twee nieuwe financieringsproducten ontwikkeld. Het ministerie heeft hiervoor onlangs € 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het fonds. Mede door de uitbreiding van het Energiebespaarfonds is het nu mogelijk voor VvE’s om een VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar af te sluiten. Daarnaast kunnen particulieren vanaf nu ook een Energiebespaarlening aanvragen voor het alsnog aardgasvrij maken van een nieuwbouwwoning.

Energiebespaarfonds breidt uit

Het succesvolle Nationaal Energiebespaarfonds bestaat deze maand 5 jaar. Mede dankzij een bijdrage van € 40 miljoen van de Rijksoverheid, met een aanvullende bijdrage van de co-financiers Rabobank, ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB) en de revolverende werking van het fonds groeit het Energiebespaarfonds naar € 600 miljoen. De ambitie van het Energiebespaarfonds is om te groeien naar 1 miljard en een bijdrage te leveren aan het klimaat akkoord. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is trotse fondsmanager van het Nationaal Energiebespaarfonds.

VvE Energiebespaarlening naar 30 jarige looptijd

VvE’s kunnen vanaf vandaag een VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar afsluiten. Dit is een aanvulling op de huidige 10 en 15 jarige VvE Energiebespaarlening. Deze lening is beschikbaar voor VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen nemen. De aflossing wordt gespreid over een langere periode, waardoor de maandlasten dalen.

Energiebespaarlening voor aardgasvrije nieuwbouw

De Energiebespaarlening wordt ook beschikbaar voor het aardgasvrij maken van nog niet opgeleverde woningen. Het gaat om nieuwbouwwoningen die met een gasaansluiting waren ontworpen en gekocht, maar die de koper alsnog aardgasvrij wil laten opleveren. Particulieren die voor 1 september 2018 een nog te bouwen nieuwbouwwoning hebben gekocht, kunnen de kosten van de maatregelen financieren met een Energiebespaarlening. Deze faciliteit is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van BZK en Rabobank.

Recordjaar

Investeren in verduurzaming staat hoog op de agenda van particulieren en Verenigingen van Eigenaars, blijkt uit de cijfers van het Nationaal Energiebespaarfonds. In recordjaar 2018 werd voor ruim € 113 miljoen aan (VvE) Energiebespaarleningen verstrekt. Dat is evenveel als in 2016 en 2017 samen. Het Energiebespaarfonds heeft in 5 jaar tijd voor € 247 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt. Daarnaast is er nog voor meer dan € 100 miljoen aan aanvragen in behandeling.

Samen vooruit

“Het verduurzamen en van het aardgas afhalen van alle woningen is een grote klus”, aldus Minister Ollongren. “Een vijfde van de woningvoorraad valt onder een VvE dus daar kunnen grote stappen gezet worden. Met de verandering van de voorwaarden wordt het voor VvE’s veel aantrekkelijker om te investeren in verduurzaming. De woningeigenaar krijgt daar een lagere energierekening en meer comfort voor terug. Ik hoop dan ook dat het Nationaal Energiebespaarfonds bij VvE’s net zo succesvol zal worden als bij de andere woningbezitters. Met de extra stortingen kunnen we flink vooruit.”

Energiebespaarfonds laat zijn toegevoegde waarde zien

Ernst-Jan Boers, bestuursvoorzitter van het Nationaal Energiebespaarfonds is blij met de uitbreiding. “Het is goed om te zien dat steeds meer mensen een duurzame woning willen. Dankzij de (VvE) Energiebespaarlening zijn al bij meer dan 20.000 woningen energiebesparende maatregelen genomen. Dankzij de uitbreiding van het Nationaal Energiebespaarfonds kunnen we nog meer particulieren en VvE’s helpen bij het verduurzamen van hun woning of complex.”

Aan de slag met het Klimaatakkoord

Leen van Dijke, voorzitter strategisch comité Nationaal Energiebespaarfonds: “Het Nationaal Energiebespaarfonds is één van de eerste partijen die het Klimaatakkoord handen en voeten geeft. De opgave is enorm: Voor 2050 moeten we ruim 7 miljoen woningen isoleren en van duurzame warmte voorzien. Die verbouwing slaagt alleen als we er allemaal de schouders onder zetten.”

Meer informatie over het Nationaal Energiebespaarfonds en over de twee nieuwe financieringsproducten is te vinden op: www.energiebespaarlening.nl