Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2019 bouwt energieneutrale koloniewoningen
Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek is ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2019’. Dat werd op 8 maart bekend tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event in het provinciehuis in Assen. Ruim tweehonderd belangstellenden bezochten het inspirerende event dat dit jaar voor de zevende keer werd georganiseerd door IVN Drenthe, Drenthe in Transitie en provincie Drenthe. Het event stond dit jaar in het teken van 'de winst van duurzaamheid’: voordeel voor mens, milieu en de Drentse economie.
De eerste prijs: energieneutrale koloniewoningen bouwen
Specialist in energiezuinig en energieneutraal bouwen, dat is bouwbedrijf Broekman in Nijensleek. Het bedrijf bouwt al sinds 2011 energieneutrale koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord en blijft innoveren en verduurzamen. Er zijn inmiddels 34 afgebouwd en er volgen nog 27 koloniewoningen. Op dit moment worden 2 koloniewoningen zonder nutsaansluitingen ontwikkeld en geheel zelfvoorzienend. Het hemelwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater, het riool gaat door middel van een IBAsysteem (Individuele Behandeling van Afvalwater) en energie wordt opgeslagen met behulp van waterstof. Door deze pilot verwacht Broekman baanbrekend te kunnen zijn in het energieopslagprobleem.
Publieksprijs
Dit jaar werden acht duurzame bedrijven uit Drenthe genomineerd voor de publieksprijs. Het publiek kon tijdens het event stemmen. Akkerbouwbedrijf De Jong en Bos uit Odoorn nam de publieksprijs in ontvangst. Dit bedrijf produceert niet alleen op duurzame wijze goed en gezond voedsel maar het staat ook midden in de samenleving. Ze werken zo nauwkeurig mogelijk middels precisielandbouw en stimuleren de leefomgeving van vogels, bijen en vlinders. Ook zijn ze voorloper in zonne-energie en energieopslag.
Inspireren en motiveren voor een duurzaam Drenthe
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra sprak tijdens de inleiding over de klimaatverandering: “We moeten het echte probleem erkennen en ons niet laten ontmoedigen door scepsis. Als je huis in brand staat ga je ook niet discussiëren over wat de beste manier van blussen is om uiteindelijk te blussen met een emmer water. We moeten juist nu aanpakken en de vaart erin houden, vanuit onze eigen motivatie. En die motivatie zie je vandaag terug. Het is inspirerend en mooi om te zien hoe bedrijven in Drenthe blijven innoveren en verduurzamen. Bedrijven ontmoeten elkaar hier en dat is zeer waardevol. In Drenthe kunnen we veel van elkaar leren. Daarom moeten we elkaar blijven inspireren, motiveren en samen werken aan een duurzaam Drenthe voor de toekomst.”
Sprekers
Voor het event waren twee interessante gastsprekers uitgenodigd, Volkert Engelsman en Sacha de Boer. Volkert Engelsman is directeur en medeoprichter van Eosta, Europa’s grootste distributeur van biologische en fairtrade gecertificeerde producten. Hij sprak over de nieuwe winstdefinitie: Hoe definieer je winst en is het winst als het ten koste gaat van mens en planeet?
De tweede gastspreker, Sacha de Boer, is bekend als presentator, voormalig nieuwslezeres én fotograaf. Tijdens het event gaf Sacha aan de hand van haar prachtige foto’s een indrukwekkende lezing over klimaatverandering. Net als de wetenschappers maakt zij zich zorgen over de wereldwijde klimaatproblemen. ‘Overal waar ik kom, is het leven in de war’. Haar beelden laten de noodzaak zien om, meer dan ooit, met z’n allen te werken aan duurzaamheid.
DatePlaza en workshops
Naast de prijsuitreikingen was er ook de DatePlaza, de ontmoetingsplaats om Drentse duurzame initiatieven verder te helpen. Hier ontmoetten ruim 30 experts, bedrijven, bezoekers en overheden elkaar voor advies en om te netwerken. Verder konden de deelnemers tijdens het event een van de zeven verschillende workshops volgen. De workshops gaven weer de nodige inspiratie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zo kon men onder andere workshops volgen over waterstof, gezonde bodem, duurzaamheidseducatie en circulaire economie.
Ter afsluiting van het event vatte de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II de dag samen in een innovatief gedicht.