Architecten maken werk van energiezuinig Emmerhout

Het wijkexpeditieteam Emmerhout energieneutraal heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Emmen een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de zo kenmerkende woningen in de wijk Emmerhout energiezuiniger te gaan maken.

Een drietal Drentse architectenbureaus heeft zich drie maanden gebogen over de vraag hoe een groot gedeelte van de woningen in de wijk Emmerhout het beste energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Architectenbureaus Daad uit Beilen, B+O uit Meppel en Room+Schaefer uit Emmen hebben voor het wijkexpeditieteam verschillende ontwerpen gemaakt en tevens globaal aangegeven wat de kosten van de verduurzaming ongeveer zijn. Het totaal energieneutraal maken van een woning kost nog steeds veel geld.Het mooie in de ontwerpen is dat bewoners stapsgewijs maatregelen in de woningen kunnen nemen en niet direct veel geld moeten investeren.

Emmerhout Cultureel Erfgoed

De wijk Emmerhout is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aangemerkt als één van de waardevolle wederopbouwgebieden van na de Tweede Wereldoorlog. De wijk Emmerhout onderscheidt zich nationaal en zelfs internationaal, door de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Veel woningen en de openbare ruimte zijn inmiddels ruim 50 jaar oud, waarbij de woningen niet energiezuinig zijn. Door middel van een renovatie of isolatie- en verduurzamingsmaatregelen kunnen bewoners veel geld besparen op hun maandelijkse energielasten.

Emmerhout Energieneutraal

Dit onderzoek maakt deel uit van het project Emmerhout Energieneutraal 2027, waarbij het wijkexpeditieteam Emmerhout samenwerkt met de gemeente Emmen, provincie Drenthe, Enexis en de woningcorporaties Lefier en Domesta om te streven naar een energieneutrale wijk. De komende maanden wordt getracht geïnteresseerde bewoners te vinden die met de ontwerpen aan de slag willen.