Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning


Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning. Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens de thematours. Onlangs zijn de thematours weer van start gegaan. Veel thematours zijn in een korte tijd helemaal volgeboekt.

De thematours zijn interessant voor iedereen die plannen heeft om te gaan (ver)bouwen of energiebesparende maatregelen wil nemen en op zoek is naar verdieping van hun kennis. Samen met een groep van ca. 10 personen wordt een duurzaam huis bezocht aan de hand van een thema. Het verhaal van een buurman, buurtgenoot of kennis sluit goed aan bij de vragen van bezoekers. De ervaringen van anderen helpen om tot een beter plan te komen voor je eigen woning en om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Fotograaf Binne-Louw Katsma

Thema aangeven

De thematours zijn een initiatief van Nationale Duurzame Huizen Route. De thema’s van de excursies lopen uiteen van warmtepomp tot isoleren en van gasloos wonen tot bouwen met natuurlijke materialen. Het actuele aanbod van thematours is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Bezoekers kunnen zich via de website inschrijven, maar ook zelf een thema aandragen. De komende periode zijn er in Drenthe en in andere provincies nog tientallen thematours te bezoeken.

Ook aansluiten?

Op www.duurzamehuizenroute.nl staan veel prachtige voorbeelden van bestaande woningen in heel Nederland die omgebouwd zijn tot energiezuinige en duurzame woningen. Huiseigenaren die het leuk vinden om hun ervaringen te delen, kunnen hun huis als voorbeeld aanmelden. Wie ideeën op wil doen, kan 365 dagen per jaar de voorbeelden op de website bekijken en online vragen stellen aan de bewoners.

De thematours worden mede mogelijk gemaakt door verschillende provincies waaronder de provincie Drenthe.

Fotograaf Lenus van der Broek