Grote belangstelling voor bezoek aan duurzame woningen


Opening Nationale Duurzame Huizen Route in Den Bosch

Afgelopen zaterdag is voor de zesde keer de Duurzame Huizen Route van start gegaan. Op veel plekken in Nederland stelden bewoners gastvrij hun duurzame huis open. Duizenden bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om de woningen te bekijken en de woonverhalen te horen. Het startsein voor de route werd dit jaar gegeven door Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van provincie Brabant. Zij kreeg samen met Mike van der Geld, wethouder duurzaamheid in ’s-Hertogenbosch, een rondleiding door de woning van Onno van Rijsbergen en Judith Hopman. De Duurzame Huizen Route vindt plaats op de eerste twee zaterdagen van november. Ook op 10 november is het mogelijk om woningen te bezoeken.

Landelijke start in Den Bosch

Ieder jaar vindt de start van de Duurzame Huizen Route plaats in een provinciehoofdstad. In voorgaande jaren was dit in de provincies Noord-Holland, Gelderland, Friesland, Overijssel en Utrecht. Dit jaar was de feestelijke bijeenkomst in de provincie Brabant bij Onno van Rijsbergen.

Met veel kennis en plezier vertelde Onno hoe hij de woning hoogwaardig geïsoleerd heeft zonder de oorspronkelijke uitstraling van zijn jaren ’50 huis te verliezen. Ook heeft hij veel tijd en energie gestoken om de balansventilatie op orde te krijgen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, wethouder Mike van der Geld en de andere aanwezigen toonden veel interesse in het verhaal van Onno.

Spierings is enthousiast over de opzet van de Duurzame Huizen Route. ‘Het is een hele mooie manier om je te laten informeren en inspireren. Ik ben zelf vorig jaar ook bij huizen in mijn buurt langs geweest. Dat was heel leerzaam. Eén keer per jaar heb je de kans. Dus ik zou zeggen; ben je nog niet geweest, schrijf je dan nog in voor 10 november. Gewoon doen! Er gaat een wereld voor je open.’

Inschrijven voor een bezoek aan een woning voor zaterdag 10 november kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

IMG_0241