Drentse huishoudens zelf op zoek naar energieslurpers


Duizenden huishoudens in Drenthe gaan aan de slag met duurzaamheid door thuis op zoek te gaan naar energieslurpers. De Hanzehogeschool Groningen en de Provincie Drenthe slaan de handen ineen om huishoudens bewuster te maken van hun energiegebruik en hiermee de energietransitie te versnellen.

Duurzamehuishoudens

De gemeente Tynaarlo trapt af: 400 huishoudens in Zuidlaren krijgen een koffer met meetapparatuur aangeboden waarmee energieslurpers opgespoord kunnen worden. De koffers worden verspreid vanuit het project 10.000 Duurzame Huishoudens. Woensdag 17 mei is de eerste koffer overhandigd aan de familie Jansen in Zuidlaren door Oetra Gopal, wethouder van de gemeente Tynaarlo.

Energie besparen

De koffer met meetapparatuur van de actie ‘Speur de Energieslurper’ wordt uiteindelijk aangeboden aan 10.000 huishoudens in de provincie Drenthe. Na het vinden van de grootste energieslurpers in de woning, delen bewoners de resultaten met elkaar en verkennen ze samen met onderzoekers van de Hanzehogeschool mogelijkheden om energie te besparen. De Energiewacht zal deelnemende huishoudens daarna een aanbod doen waarmee de woning duurzamer kan worden gemaakt.

Koffertje-energieslurper

Ook niet deelnemende huishoudens krijgen een aanbod van de Energiewacht. Voor de onderzoekers is het verschil interessant tussen mensen die alleen dit aanbod krijgen en mensen die eerst aan Speur de Energieslurper hebben deelgenomen. Verwacht wordt dat mensen die zelf meer inzicht gekregen hebben, een aanbod beter kunnen beoordelen en sneller bereid zijn om maatregelen te treffen. Dr. Carina Wiekens, lector bij de Hanzehogeschool Groningen, denkt dat de meeste mensen wel maatregelen willen treffen, alleen niet precies weten wat nu financieel en wat betreft duurzaamheid verstandig is: “Je kan pas een verstandige beslissing nemen als je voldoende informatie hebt; als je weet hoe je energiegebruik in elkaar zit en hoe je dit kunt verminderen en verduurzamen. In onze acties proberen we dit inzicht te geven.”

Drenthe in Transitie

De provincie Drenthe is al jaren bezig met duurzaamheid. In dit kader is eerder in vier Drentse dorpen succesvol gewerkt met ‘Speur de Energieslurper’. In deze dorpen leidde dit tot onmiddellijke energiebesparing en tot de bereidheid om duurzamer te leven. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe: “Door de inwoners van Drenthe bewust te maken van hun energiegebruik en ze daarbij besparingsadviezen te geven, gaat de stap naar duurzamer leven eigenlijk vanzelf. Mensen blijken bijvoorbeeld te willen investeren in nieuwe apparatuur. Met deze bewustwording kunnen we meters maken in de energietransitie waar wij in Drenthe voor staan.”

Naast de gemeente Tynaarlo krijgen ook huishoudens in andere gemeenten van Drenthe ‘Speur de Energieslurper’ aangeboden. Bovendien kan iedereen zich aansluiten bij 10.000 Duurzame Huishoudens. Doel is dat zoveel mogelijk bewoners meedoen om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor verduurzaming van hun woning. Zelf graag meedoen? Neem dan contact op met huishoudens@org.hanze.nl. Voor meer informatie kijk op www.hanze.nl/huishoudens.