Drentse duurzame ideeën in het zonnetje gezet


Vepa uit Hoogeveen is verkozen tot ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2018’. Dat werd donderdagmiddag 12 april bekend gemaakt tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event in het provinciehuis in Assen. Ruim tweehonderd belangstellenden bezochten het event.

Het event

1e prijs: plastic uit de gracht wordt kantoormeubilair

Vepa

Stop talking. Let’s start doing! Dat is het motto van Vepa. Samen met stichting Plastic Whale gaat het Hoogeveense bedrijf de strijd aan tegen de plasticsoep. Vepa maakt van Amsterdams grachtenplastic kantoormeubelen. Al hun producten zijn uniek en maken ze zelf van bijzondere (gerecyclede) grondstoffen. Ook van hun eigen afval maken ze weer nieuwe producten. Vepa doet duurzaam. Daarom zijn zij Hét duurzame Drentse bedrijf van 2018.

Publieksprijs

Gebiedscoöperatie Zuidoost Drenthe

Net als vorig jaar kon het publiek een stem uitbrengen op enkele duurzame ideeën. Gebiedscoöperatie Zuidoost Drenthe mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Zij willen bermgras een nieuwe toekomst geven. Bermgras wordt momenteel gezien als afval. Maar het is juist geschikt als grondstof voor bijvoorbeeld plaatmateriaal, papier of karton. Hierdoor wordt een circulaire economie opgezet waardoor het proces verandert van maaien naar oogsten.

Meer innovatiekracht in Drenthe

Juryvoorzitter en gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Het event groeit elk jaar weer. Dat is mooi om te zien. En ik geloof echt dat er nog veel meer innovatiekracht is. Daarom dagen we alle Drenten uit om zich van hun duurzaamste kant te laten zien, ook tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event 2019. Zo inspireren we elkaar en bouwen we samen aan een duurzaam Drenthe.”

Duurzame ontmoetingsplaats

Adjiedj Bakas

Naast de prijsuitreiking was er ook een ontmoetingsplaats om Drentse duurzame initiatieven verder te helpen: DatePlaza. Op de DatePlaza ontmoetten experts, bedrijven, bezoekers en overheden elkaar voor advies en om te netwerken. Verder waren er workshops voor meer inspiratie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Keynote speaker Adjiedj Bakas liet zijn licht schijnen over de laatste trends in duurzaamheid. Drentse dichter Egbert Hovenkamp II vatte de dag samen in een innovatief gedicht.