Workshop Energieneutraal wonen tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event 2017

“Drenthe energieneutraal: what’s in it for me?” was de titel van de workshop tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event van 6 april jl. De Drentse huishoudens betalen tot 2040 bijna 10 miljard euro aan energie. Fossiele energie welteverstaan. Dat kan en moet anders volgens Ugo Leever, co-creator Expeditie Energieneutraal Wonen. Hij nam de 50 geïnteresseerde aanwezigen mee op reis. Verschillende partners van de Expeditie vertelden hun reisverhalen en mogelijke nieuwe partners deden inspiratie op.

Workshop Exepditie EnergieneutraalTerugverdientijd alleen bij investeren energiebesparing issue

Mensen zijn reizigers. Ze reizen van investeringsbeslissing naar investeringsbeslissing. Bewust van de  mogelijkheden en beperkingen van hun uitrusting. Bijzonder om te constateren, dat alleen bij investeren in energiebesparing en zonnepanelen de terugverdientijd een issue is. Ook bij marktpartijen tijdens hun klantcontacten. Waarom? Dat werd niet duidelijk deze middag.

Partners aan het woord

In het rondje “partners aan het woord” schetste Enexis een beeld van een viertal scenario’s. Vier routekaarten waarbij het nu nog niet valt te zeggen welke bepalend gaat worden tijdens onze Expeditie naar energieneutraal wonen in Drenthe. Het Alfa College uit Hoogeveen ziet dat er vandaag de dag al veel mogelijk is, maar dat om het verschil te maken, ingezet moet worden op scholing en innovaties. Volgens de Natuur- en Milieufederatie Drenthe zou 'energieneutrale nieuwbouw' anno 2017 al 'de Drentse norm' moeten zijn. Waarom wachten op 'Europa' (2021) als het NU al kan. De gemeente Meppel liet zien, dat met een eigen Bouwbesluit voor de nieuwbouwlocatie ‘Nieuwveense Landen’ veel mogelijk is. De boodschap aan gemeenten in Drenthe was duidelijk: zet alles in het werk om nieuwbouw energieneutraal – zónder gasaansluiting – te realiseren!

DSC08960

Verhaal over 2040

Afgesloten werd met een verhaal over 2040. De inmiddels gepensioneerde Willem-Alexander woont samen met Maxima sinds 2034 met hun gezin in Drenthe. In havezathe Oldengaerde in Dwingeloo, een schitterend  monumentaal gebouw. Sinds 2020 volledig energetisch zelfvoorzienend. Het koninklijke paar is tros op de provincie waar wonen zónder energierekening de standaardnorm is. Mogelijk gemaakt door al die partijen en bewuste Drentse woningeigenaren die vanaf 2016 de Expeditie naar energieneutraal wonen in Drenthe zijn begonnen!