Steeds meer mensen aan de slag met duurzaamheid

Duurzame huizenroute 4 en 11 november 2017

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra bracht tijdens de eerste dag van de Duurzame huizenroute op zaterdag 4 november een bezoek aan de familie Dussel in Assen. Deze bewoners hebben van een traditioneel gebouwde woning uit 1949 bijna een "nul-op-de-meter" woning weten te maken.

Steeds meer mensen willen aan de slag met duurzaamheid in de woning, maar waar begin je? Op zaterdag 4 en 11 november is er tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route de unieke kans om een duurzaam huis te bezoeken. Zij laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Meer dan tienduizend bezoekers hebben de afgelopen vijf jaar de gelegenheid benut om huizen te bezoeken en tips ontvangen.

Stijging deelnemende woningen in Drenthe

Vanaf dit jaar doen alle 12 Drentse gemeenten mee aan de Duurzame Huizen Route. Dit heeft geresulteerd in een verdubbeling van het aantal deelnemende woningen in 2017.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘De Duurzame Huizen Route geeft de inwoners de gelegenheid om zelf hun verhaal te vertellen. Waarom hebben ze voor aanpassingen in hun woning gekozen en wat zijn hun ervaringen? Door hun enthousiasme raken anderen geïnspireerd. Mensen hebben behoefte aan ervaringen van anderen voordat ze gaan investeren.’

20171104_113030_1509949637465

Bert Dussel:’ Op 1 maart 2014 zijn we gestart met de verbouwing. Op de website van Duurzame Huizenroute is omschreven welke energetische maatregelen we hebben uitgevoerd en we zijn heel dicht bij ons doel, een "nul-op-de-meter-woning" creëren. Het laatste stukje moeten we weliswaar nog uitvoeren, maar we lachen vaak om de lage woonlasten wat dit allemaal met zich meebrengt. Ook het comfort spreekt ons erg aan en het geeft een zeer prettig gevoel mee te werken aan een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.’

20171104_114339

Organisatie

De Duurzame Huizen Route is een initiatief van Majada V.O.F. en wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies. Meer informatie over de Duurzame Huizen Route: www.duurzamehuizenroute.nl.

logo duurzame huizenroute

De provincie heeft als ambitie dat in 2040 iedereen in Drenthe energieneutraal woont. De “Expeditie energieneutraal wonen in Drenthe” zet zich, samen met meer dan honderd partners, in om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Dit leidt uiteindelijk tot een energieneutrale woning voor iedere Drent.