Gratis energieadvies bij aankoop woning

Medio juni start de provincie Drenthe samen met de gemeente Emmen, NVM-makelaars en het Drents Energieloket een pilot over gratis energieadvies. De pilot is bedoeld om mensen die in de gemeente Emmen een woning kopen te stimuleren om deze energiezuiniger te maken. Hiervoor stelt de gemeente Emmen een waardebon voor gratis energieadvies beschikbaar.

Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra: ’De aankoop van een woning is een goed moment om te kijken naar de mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken. Het is niet alleen goed voor het milieu maar het scheelt vaak ook in de portemonnee.’

Energieadviseur

Om een goed beeld te krijgen welke energiebesparende maatregelen dit kunnen zijn, biedt de gemeente Emmen kopers een gratis energieadvies aan. Een onafhankelijke energieadviseur bekijkt de woning en geeft inzicht in de mogelijkheden.

Wethouder René van der Weide werkt graag mee aan het project: ‘Bij het kopen van een nieuwe woning denk je vaak aan honderd andere dingen dan aan energiebesparing, terwijl het op termijn voor de woningeigenaar flink wat kan opleveren. Juist bij de aankoop van een woning is het goed om te weten hoe het huis er energietechnisch voor staat. Met het energieadvies kunnen we kopers in Emmen hier een handje bij helpen!’.

Waardebon

De waardebon voor gratis energieadvies is alleen beschikbaar bij de aangesloten makelaars van het project ‘Energie besparen doe je nu’. Het aanbod geldt voor woningen in Emmen en gaat in als het voorlopig koopcontract is getekend. Een waardebon is geldig tot het moment dat de koop definitief is.

Financiële middelen

Het hypotheekbedrag kan speciaal voor energiebesparende maatregelen tot 106% van de getaxeerde "woningwaarde na verbetering" worden verhoogd. En op basis van inkomen kan tot een maximum van € 9.000,- extra worden geleend. Voor een verbouwing naar een energieneutrale woning mag het bedrag oplopen tot € 25.000,-. Daarnaast is het mogelijk om een energiebespaarlening af te sluiten. De Energiebespaarlening Drenthe is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan de eigen woning te kunnen financieren. Voor meer informatie over de deelnemende makelaars en over het nemen van energiebesparende maatregelen kan contact opgenomen worden met het Drents Energieloket www.drentsenergieloket.nl.