Foto impressie Expeditie 1 jaar

Vrijdag 6 oktober jongstleden bestond de Expeditie Energieneutraal wonen in Drenthe 1 jaar. Dit is gevierd met ruim 15- mensen met een aantal boeiende sprekers, pitches en workshops. Om u een idee te geven van deze dag presenteren wij u een foto-impressie.

Herbert Dijkstra 450

De middag werd geopend door ambassadeur Herbert Dijkstra. Herbert is betrokken geraakt bij de Expeditie doordat hij zelf een jaren '60 woning aan het verbouwen is tot een energie neutrale woning. Als sportjournalist legt hij ook het verband tussen topsporters en duurzaam energiegebruik. Om goed te kunnen presteren in de sport in een goed uitgebalanceerd gebruik van de energie van groot belang om te schoren. Dit geldt ook voor het energiegebruik in ons dagelijks leven. Door er zorgvuldig mee om te gaan én te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor duurzame energie, komen we een stap verder.

Tjisse Stelpstra 450

Het programma werd geopend door Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Samen gaan we voor een energieneutraal Drenthe in 2040. We begonnen vorig jaar met zeventig partners en nu zijn er al honderd aangehaakt. We zijn goed op weg en misschien hebben we in Drenthe nog wel eerder dan in 2040 een nul op onze energierekening!”

diederik samsom 450

Gastspreker tijdens deze middag was Diederik Samsom. Zijn boodschap was vooral: 'ga samen met elkaar aan de slag. Naast investeren en innoveren moeten we elkaar vooral inspireren.' Na afloop van zijn verhaal konden mensen vragen stellen. Daar werd volop gebruik van gemaakt.

foto van de zaal 450

Een volle zaal met ruim 150 gasten.

ondertekening 100e partner 450

Vorig jaar is de Expeditie gestart met 70 partners. De 100e partner is de Hanzehogeschool in Groningen. Directeur Jan-jaap Aué, van de Centre of Expertise Energy ondertekende de overeenkomst. Hij gaf aan dat de Hanze hogeschool al langer samenwerkt met de provincie op het gebied van gedrag en bewustwording van hernieuwbare energie. Jan-Jaap:' ik zie de ondertekening meer als 'bezegeling' van onze samenwerking.

netwerken 450

Tijdens de pauze werd er volop 'genetwerkt' door de gasten.

Xandra van Zon 450

Het Drentse Energieloket werkt hard aan een vernieuwde website. Naast een algemene pagina krijgt de bezoeker direct de keuze om direct door te linken naar de eigen gemeentepagina, waar alle regelingen en mogelijkheden die voor de bezoeker van toepassing zijn. Xandra van Zon gaf een korte toelichting. Haar verhaal werd toegelicht in een

. Medio november kan iedereen terecht op de vernieuwde site.

Tom Verloop 450

Tom Verloop geeft een korte toelichting op de Energiewerkplaats die begin juli is opgericht. Het is een samenwerking tussen de partners van de Drentse Energiewerkplaats zijn Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI, Buurkracht, SEN (Samen Energie Neutraal) en de Hanzehogeschool Groningen (Onderzoeksgroep Energie en Gedrag van het kenniscentrum Energie). Het doel van deze werkplaats is om lokale energie initiatieven nog beter te stimuleren en te versterken bij het realiseren van hun ambities en projecten.

Gert Nijsink RWS 450

Rijkswaterstaat heeft een Klimaatmonitor ontwikkeld. De provincie Drenthe heeft opdracht gegeven om ook een pagina voor Drenthe te ontwikkelen. Gert Nijsink (RWS) gaf een korte toelichting hoe deze Klimaatmonitor is opgebouwd.  De Drentse pagina wordt nog verder ontwikkeld in samenwerking met de Drentse gemeenten.

Overhandiging 1e magazine aan Stelpstra 450

Ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan is er een magazine uitgebracht. In dit magazine staan onder andere verhalen van projecten die het afgelopen jaar zijn gestart. Ook de partners en de projectenkaart staan in het magazine (pdf, 4 MB) vermeld. Het eerste exemplaar overhandigde expeditieleider Charles Hussels aan gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

VVe Ellen 450

Het lijkt een nieuw appartementencomplex, maar dat is het niet. Het appartementencomplex Ellen in de Asserwijk de Lariks krijgt begin volgend jaar een metamorfose.  Van een oud en slecht geïsoleerd pand, wordt het straks een energieneutraal pand., waar het wooncomfort top zal zijn. En dat zónder dat de kosten drukken op de individuele eigenaren, want aflossing en rente van de lening worden betaald uit de besparing van de totale energiekosten. De VVe gaat de lening aan en niet de inwoners. Een uniek concept, waar de provincie Drenthe financieel borg voor staat.

Joost Schretler van Segon 450

Het Waarborgfonds is een bijzondere financiële constructie waarbij het gaat om een gebouw gebonden financiering. De heer Joost Schretler van energetisch en financieel adviesbureau Segon gaf een toelichting hierop. Het is uniek in Nederland.

Ondertekening overeenkomst VVe Ellen

De overeenkomst tussen de provincie en de VVe Ellen ondertekend door de heer Geert Hagen en gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

Aansluitend vonden er negen workshops plaats. Hieronder volgt een impressie.

workshop Nul op de meterwoningen. In 1 keer of in kleine stapjes

workshop denk en doetank

Workshop gedragsbeinvloeding