25e Drentse Buurkrachtbuurt van start!

Buurtacties leveren nu al € 94.071 op

In Drenthe schieten de lokale energie-initiatieven uit de grond. De provincie telt inmiddels 15 energiecoöperaties. In steeds meer dorpen en buurten zetten bewoners zelf energiebesparingsacties op. Maar liefst 25 buurten krijgen daarbij ondersteuning van Buurkracht, waarvan er al 13 succesvolle acties achter de rug hebben. In die buurten namen bijna 200 huishoudens in totaal 225 energiebesparingsmaatregelen. Daarmee houden ze gemiddeld € 477,- per jaar over. Wie wil dat niet?

De buurtacties in de provincie bewijzen dat energie besparen goed voor de portemonnee en goed voor het milieu is. Behalve dat de deelnemende huishoudens aan Buurkrachtacties samen € 94.071,- besparen op hun energierekening, stoten ze in totaal 246.417 kg CO2 minder uit per jaar. Vooral vloerisolatie, zonnepanelen en spouwmuurisolatie zijn populair. Koploper in uitgevoerde maatregelen is De Fledders in Vries. Daar lieten tot nu toe 38 huishoudens collectief vloerisolatie aanbrengen, 17 huishoudens lieten hun spouwmuren isoleren en op 20 daken kwamen gezamenlijk ingekochte zonnepanelen. Ook andere buurten zoals Oosterveld in Rolde, Nieuw-Roden en Kortland in Peize boeken flinke energiewinst.

Al bijna een ton per jaar bespaard in Drenthe

Al 193 dorpen en buurten in Nederland zijn actief met Buurkracht. Op 31 maart sloot Nijeveen zich als 25e Drentse Buurkrachtbuurt aan. Al deze dorpen en buurten worden met raad en daad bijgestaan door een buurtbegeleider. Buurkracht schakelt onder meer een onafhankelijk energieadviseur in. Deze brengt in kaart welke energiebesparende maatregelen in de buurt het meeste opleveren. Daarnaast biedt Buurkracht warmtecamera’s, energieverbruiksmeters en andere hulpmiddelen die het energiebewustzijn helpen vergroten. En die eraan bijdragen dat goede besparingsvoornemens worden omgezet in daden. In Drenthe slaat deze buurtaanpak goed aan; de verwachting is dat het aantal Buurkrachtbuurten én de energiewinst in de provincie snel gaat stijgen.

Meer informatie

Ook samen met je buurt of dorp bijdragen aan een beter milieu en tegelijkertijd geld overhouden? Kijk dan op buurkracht.nl. Hier vind je meer over de buurtaanpak van Buurkracht, over acties, activiteiten en besparingsmogelijkheden en over alle Buurkrachtbuurten binnen en buiten Drenthe. Voor meer informatie kun je terecht bij de buurtbegeleiders in Drenthe. Dat zijn Marjan Hendriks (marjan@buurkracht.nl, of 06 - 52 386 009 en Alex de Ruiter (alex@buurkracht.nl of 06 - 16 695 519).


Buurkracht