Terugblik Expeditie Energieneutraal wonen

Vrijdag 7 oktober hebben ruim 70 verschillende partijen, zoals woningcorporaties, overheden, marktpartijen, vertegenwoordigers van de Drentse inwoners en kennisinstellingen, de Drentse Energiedeal ondertekend. Met deze unieke deal starten zij de gezamenlijke ‘Expeditie Energieneutraal Wonen’.

Een korte terugblik van een middag vol verhalen, filmpjes, puzzel en kraampjes.

kraampjes 1

kraampjes

Presentaties

foto Tjisse

Tjisse Stelpstra: ‘Met z’n allen willen we er voor zorgen dat woningen dermate goed geïsoleerd zijn én de beschikking hebben over duurzame energie, dat we vanaf 2040 energieneutraal wonen in Drenthe. Dat betekent, dat dan de fossiele energierekening geschiedenis is. Daar zet ik mij graag voor in.’

ruud Koornstra

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, oprichter van Oxxio gaf aan de aanwezige gasten mee dat een Expeditie alleen slaagt als je als vrienden met elkaar omgaat. Niet alleen aardig voor elkaar zijn, maar ook alles durven uit te spreken tegen elkaar Met een goede voorbereiding, vriendschap en vertrouwen haal je de top! Met alleen de huidige middelen en kennis halen we de doelstelling niet. Geef innovatie de ruimte en kans, want wat nu nog onmogelijk blijkt, kan in de toekomst misschien wel.

Filmpjes

Verschillende projecten zijn al volop bezig met de verandering naar een energieneutrale woonomgeving. Tijdens de middag werden een aantal projecten getoond met filmpjes en korte vraaggesprekken.

Zo werd ook een filmpje over het Drents Energie Loket getoond. Binnen het Drents Energieloket werken veel partijen samen: de twaalf Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto VNI en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Het Drents Energieloket wil huiseigenaren van Drenthe van goed onafhankelijk advies voorzien om energie te gaan besparen of om duurzame energie te gaan opwekken in hun woning.

De heer Jaap Boekholt van woningcorporatie De Volmacht gaf een korte toelichting over de activiteiten waar De Volmacht mee bezig is om haar huurwoningen te energetisch te verbeteren. In de film worden een aantal voorbeelden getoond.

Joop Eising is directeur van adviesbureau Invent in Beilen. Zijn organisatie stelt zich ten doel om bij te dragen aan een energie-efficiënt, comfortabel en gezond binnenklimaat in de gebouwde omgeving. Denk hierbij aan: voorkomen van verspilling in welke vorm dan ook, optimalisatie van bouwkunde en installatietechniek en “geen spijt van” maatregelen adviseren met het doel: een energieneutrale leefomgeving.

In de wijk Lariks is de gemeente Assen gestart om het appartementencomplex Ellen om te bouwen tot een 0-op-de-meter complex. Het is een complex waar huurders en eigenaren wonen. Om dit te realiseren worden de kosten die de bewoners nu betalen aan hun energieleverancier in een pot gestopt van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De banken willen voor de financiering een onderpand. De provincie gaat dit jaar een waarborgfonds oprichten om dit te borgen.

De gemeente Assen wil ook andere huiseigenaren stimuleren om hun woningen energieneutraal te maken. Dit kan als eigenaren of huurders een Vereniging van huiseigenaren oprichten. Hierdoor hoeven de bewoners geen persoonsgebonden lening aan te gaan.

Harmke Vlieg

Wethouder Harmke Vlieg geeft een toelichting op het Servicekostenmodel

Ondertekening

Meer dan 70 partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de Expeditie. Met het leggen van een aantal puzzelstukken is symbolisch de Drentse deal ondertekend.

Team Overheden

Provincie en gemeenten

Team Ondersteuners

Ondersteuners

Team Particuliere woningeigenaren

Particuliere woningeigenaren

Team Verhuurders

Verhuurders

Team vertegenwoordigers van huurders

Vertegenwoordigers van huurders

Team marktpartijen

Marktpartijen

Start van expeditie met meer dan 70 partijen en organisaties 450

Alle deelnemende partners