Drenthe brengt energiedeal naar klimaattop

“Let’s bring Paris home.” Onder dat motto staat de Nationale Klimaattop vandaag in het teken van concrete acties. In Drenthe werken meer dan 70 partijen concreet aan de expeditie naar energieneutraal wonen. Hiervoor tekenden zij op 7 oktober de “Drentse Energiedeal”. Op de Nationale Klimaattop is deze vandaag aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden. Dat spraken 195 landen af in het klimaatakkoord van Parijs (2015). Er gebeurt al heel veel in Nederland op klimaatgebied. Maar er is meer nodig en het moet sneller. Staatssecretaris Sharon Dijksma: "We hebben elke maatregel die denkbaar is nodig om de mondiale opwarming tegen te gaan."

Met het aanbieden van de energiedeal draagt de Drentse samenwerking van partijen, waaronder vertegenwoordigers van bewoners, marktpartijen, woningcorporaties en overheden, direct bij aan het in actie brengen van internationale en nationale afspraken.

Als we niets doen, dan geven alle huishoudens in Drenthe tot 2040 samen bijna 10 miljard uit aan fossiele energie. Met de energiedeal willen de partijen dat voorkomen en het geld inzetten in het verduurzamen van woningen, lokale energie-initiatieven en energiebesparing. Daarmee draagt de deal ook direct bij aan het betaalbaar houden van wonen en de werkgelegenheid in Drenthe.


Klimaattop foto