Energiebespaarlening Drenthe
Lees vijf Drentse ervaringsverhalen
De Energiebespaarlening in Drenthe is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in eigen huis te kunnen financieren.
Dankzij de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren eenvoudig energiebesparende maatregelen doorvoeren, zonder een grote investering in één keer te doen. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn het beter isoleren van de zolder en het aanbrengen van vloerisolatie. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de warmte in het huis blijft, waardoor de thermostaat omlaag kan worden gedraaid. Minder stoken dus voor hetzelfde resultaat.
Vijf Drenten vertellen over hun ervaring met de Energiebespaarlening.
Meer weten?
Door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe is de Energiebespaarlening met een laag rentetarief beschikbaar voor woningeigenaren en VvE’s in Drenthe. De hoogte van het rentetarief is afhankelijk van het leenbedrag.
Meer weten? Ga naar www.warmtefonds.nl/drenthe
John de Jong uit Hoogeveen
Al 25 jaar woont de familie De Jong in een gezellig hofje in Hoogeveen. “Als het goed bevalt hoef je natuurlijk niet te verhuizen”, vindt De Jong. “Feit is wel dat tijden veranderen en daarmee ook de woonwensen. Toen we hier kwamen wonen, leefden we in een andere tijd. Inmiddels is veel veranderd in ons leven en ons huis is mee veranderd.” John de Jong heeft de afgelopen jaren vele verbeteringen doorgevoerd die zijn huis energiezuiniger hebben gemaakt. “De laatste maatregelen hebben we genomen met behulp van de Energiebespaarlening”, vertelt De Jong.
Goed geïsoleerd richting een duurzame toekomst
Recent heeft de familie De Jong de zolder en de vloer laten isoleren met purschuim. De Jong: “Purschuim heeft een goede isolatiewaarde. Dat merken we direct, want we stoken minder vaak, minder lang en dat is dus minder duur.” Het purschuim is aangebracht aan de binnenkant van het dak, “wat snel en gemakkelijk is verlopen”, blikt hij terug. “Daarnaast is purschuim gespoten in de kruipruimte die onder de vloer in onze woning. Zo zijn we van onder én van boven goed geïsoleerd voor de toekomst.
Handig en snel, je merkt er niks van
John de Jong is enthousiast over de Energiebespaarlening. “Het aanvragen is spreekwoordelijk een appeltje-eitje”, stelt hij. “Een paar stappen en je hebt de lening. Met een hele lage rente. Ze stoppen het voor je in een bouwdepot en zodra werkzaamheden zijn uitgevoerd wordt er uitbetaald. Handig en snel, je merkt er niks van. Behalve dan dat het wooncomfort is toegenomen en de energierekening lager is.”
Marja Schonewille uit Meppel
Een huis koop je vaak op gevoel. Eenmaal de trotse eigenaar van je nieuwe paleis kom je erachter dat er toch best nog veel energiebesparende maatregelen genomen moeten worden om de energierekening te verlagen. Een extra uitgave bovenop de vaak toch al kostbare verhuizing, redeneren veel nieuwe huiseigenaren. Maar dat hoeft niet. Want met een Energiebespaarlening kan je al tijdens de overige (ver)bouwprojecten aan de slag met het verduurzamen van je woning.
Neem energiebesparende maatregelen tijdens de verbouwing
Marja Schonewille heeft vorig jaar een karakteristiek huis gekocht aan de rand van het Meppeler centrum. “Ik was er direct verliefd op”, vertelt Marja over haar aankoop. “Maar er moest wel veel gebeuren. De woning was gedateerd en allerminst energiezuinig. Er zaten zelfs nog gaskachels in.” Deze gasverslindendekachels zijn inmiddels ingeruild voor een moderne cv-installatie. Maar daarmee hield de verduurzamingsslag van Marja Schonewille niet op. “Tijdens de verhuizing en de verbouwing zijn we al begonnen met het nemen van energiebesparende maatregelen.”
Warm in winter, koel in de zomer
“Het is misschien niet de meest spectaculaire maatregel die je kan nemen, maar het is wél een zeer effectieve”, wijst Schonewille naar de ramen die ze heeft laten zetten. Haar nieuwe HR ++ isolatieglas isoleert uitstekend, waardoor de stookkosten merkbaar lager zijn. “Daarnaast is ook het comfort toegenomen”, vertelt Schonewille. “In de winter blijft het binnen lekker warm, terwijl het in de zomer langer koel blijft in huis. Dat is bijzonder aangenaam.”
Met een paar klikjes op weg naar een energiezuinige woning
Vloerisolatie is het volgende dat op de planning staat in huize Schonewille. “We laten korreltjes onder de vloer spuiten, die ervoor zorgen dat kou en vocht niet omhoog trekken”, legt Schonewille uit. “Dat maakt het in huis nóg aangenamer. En dat dus dankzij de Energiebespaarlening.” Marja Schonewille beveelt dan ook iedereen aan om gebruik te maken van de lening. “Dat werkt vrij simpel”, zegt ze. “Feitelijk ben je met een paar klikjes op de computer al op weg naar een fijne, comfortabele en energiezuinige woning.”
Gert van den Bos uit Assen
Met behulp van de Energiebespaarlening heeft Gert van den Bos uit Assen zijn woning energiezuinig laten maken. Dankzij dit handige financiële instrument heeft de familie Van den Bos maatregelen kunnen realiseren waar er nu flink minder energie gebruikt wordt.
Comfortabel en goedkoper wonen
“Daar zijn we heel blij mee” zegt Van den Bos. “Het is een stuk comfortabeler én je ziet het terug op de energierekening!” Hij opent het luik boven de kruipruimte. Op de bodem is een dikke laag purschuim zichtbaar. “Dit is een vorm van vloerisolatie. Door die laag pur trekt er een stuk minder kou naar boven en dat merk je direct. Het is een stuk comfortabeler én je ziet het terug op de energierekening!” Hij isoleerde niet alleen de kruipruimte, maar liet ook nieuw HR++ glas zetten en dertien zonnepanelen op het dak installeren. Daardoor levert hij zelfs energie terug aan de energiemaatschappij.
‘Het wordt je aan alle kanten makkelijk gemaakt’
“Het energiezuinig maken van je huis is natuurlijk wel een investering. De vraag was dan ook: doen we het en hoe doen we het? Toen kwam ik bij het Drents Energieloket terecht. We zijn naar een workshop geweest die het Drents Energieloket organiseerde en kwamen er zodoende achter dat de Energiebespaarlening ons erg aanspreekt,” vertelt Van den Bos enthousiast. “Het is makkelijk, snel geregeld en goedkoop. Je betaalt namelijk bijna geen rente. Het wordt je aan alle kanten makkelijk gemaakt.” Juist daarom adviseert Van den Bos iedereen om de Energiebespaarlening te overwegen en de stap om te verduurzamen ‘gewoon te zetten’.
John van Wolferen uit Emmen
Zonder grote investering tóch een oude woning energiezuinig maken, het is de familie Van Wolferen gelukt in hun karakteristieke 2-onder-1 kap woning uit 1941 in Emmen. Met de Energiebespaarlening hebben zij de vloer laten isoleren én verwarmen.
Oudere woningen verduurzamen zonder grote investering
“Wij genieten inmiddels al van de geïsoleerde vloer”, vertelt John van Wolferen lachend. “Dus we kunnen niet meer zien hoe de vloer is opgebouwd. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.” Op deze foto’s is te zien dat de gehele vloer is geïsoleerd, maar dat de vloerverwarming in vier delen is aangelegd. “Het is natuurlijk onzin om een heel huis te verwarmen, terwijl je alleen maar in de kamer zit.” Door de verwarming van de vloer op te delen is elk deel van het huis apart te verwarmen, wat scheelt in de stookkosten.
Op weg naar een lage temperatuursysteem
In de kelder zit de pompset, met verdeelset. “Het werkt heel gemakkelijk”, weet Van Wolferen. “We verwarmen de plekken in huis waar we verblijven en dat hoeft door de isolatie helemaal niet door de verwarming vol open te draaien. Het is al snel aangenaam en comfortabel in huis.” Het systeem zorgt ervoor dat de relatief oude woning uit 1941 gereed is voor de overstap naar een lage temperatuursysteem. “In de toekomst kunnen we eventueel een warmtepomp laten installeren”, loopt Van Wolferen vooruit op het volgende project.
'Binnen no-time aan de slag'
Over het aanvragen de Energiebespaarlening is Van Wolferen enthousiast. “Dat hebben wij gedaan via internet, heel gemakkelijk. De vragenlijst is simpel te doorlopen en wijst zich vanzelf. We kregen snel duidelijkheid konden binnen no-time aan de slag.” Door de lage rente betaalt de aanleg van de geïsoleerde vloer zich snel terug, rekent hij voor. “Wij zouden iedere Drent die zijn of haar woning wil verduurzamen aanraden om gebruik te maken van de Energiebespaarlening.”
Claudi en Carmen Nijhof uit Coevorden
Claudi en Carmen Nijhof uit Coevorden hebben de energiebespaarlening aangevraagd. Daarbij gingen ze niet over één nacht ijs. Eerst hebben ze zorgvuldig uitgezocht voor welke maatregelen hun huis in aanmerking kwam en of dit daadwerkelijk energie zou besparen. Hun huis bleek geschikt te zijn voor het plaatsen van kunststof kozijnen. Een gespecialiseerd bedrijf werd gezocht voor het plaatsen en de lening werd aangevraagd én goedgekeurd. Nu stoken ze minder en hebben alsnog hetzelfde resultaat.
Aangenamer wonen en minder stookkosten
Het laten plaatsen van kunststof kozijnen is een vorm van isolatie, waarbij het verlies van warmte wordt tegengegaan. Dat komt door de hoge thermische isolatiewaarde van het materiaal. Een kozijn van kunststof bestaat uit kunststof met daartussen holle ruimtes. In die holle ruimtes zit lucht opgeslagen. Die stilstaande lucht zorgt voor extra isolatie. Kunststof kozijnen isoleren beter dan kozijnen van (hard)hout of aluminium. Daarnaast zijn ze goedkoper om aan te schaffen en makkelijker te onderhouden.
Alleen maar voordelen
“Die kunststof kozijnen zijn ons echt goed bevallen,” zegt Nijhof. Ze raadt alle Drenten dan ook aan om een Energiebespaarlening aan te vragen. Het is dé mogelijkheid om – tegen een gunstig tarief – te investeren. Investeren doe je niet alleen in een energiezuiniger huis, maar ook in het klimaat. Dankzij de maatregelen vermindert de C02-uitstoot. En dat geeft iedereen toch een goed gevoel? Andere bijkomende voordelen zijn het verbeteren van de energielabel van je woning en het verhogen van het wooncomfort. Dat voordeel kan Nijhof beamen. “Met die hoge temperaturen in de zomer blijft het hierbinnen nu lekker koel en ‘s winters blijft het binnen juist warm!”