Digitale Expeditiedag 2021: in de versnelling


Donderdag 20 mei 2021 was het zover: de Expeditiedag! Deze keer natuurlijk in een volledig digitaal jasje. We blikken even met je terug, met een leuke aftermovie. Bekijk 'm hieronder! Liever een samenvatting lezen? Onder de video vind je de terugblik.

In een tijd dat fysiek evenementen amper georganiseerd worden en online de nieuwe norm is, is een Expeditiedag niet de makkelijkste bijeenkomst om te organiseren. Maar we hebben de schouders eronder gezet en kijken erg tevreden terug op vorige week donderdag.

Hoopvolle boodschap

We hebben geprobeerd om een afwisselend programma te bieden. De middag begon meteen met een krachtige boodschap van gedeputeerde Tjisse Stelpstra die ons motiveerde om vooral dóór te gaan. Want we zijn in staat om supersnel een transitie door te maken, zoals we de afgelopen tijd wel gemerkt hebben. En die hoopvolle boodschap wilde Tjisse Stelpstra ook graag meegeven: "Om in expeditietermen te spreken: je hebt bergen met prachtige uitzichten die we op moeten. Maar om daar te komen moet je ook door dalen. Het belangrijkste is: die dalen hebben ook veel moois te bieden; zet daar je focus op. We gingen 'digital' het afgelopen jaar. Mijn motto voor jullie zou zijn: let’s go expeditional!"

Wat natuurlijk weer mooi aansloot bij het platform waarop we het organiseerden, Let's Get Digital. En daarmee was de toon gezet en konden we workshopronde 1 in.

Boeiende workshops

Voor de workshops huren we normaal gesproken sprekers of bedrijven in die de organisaties kennis komen brengen en veel inspiratie bieden. Maar dit jaar vonden we het belangrijk om te laten zien dat we nog volop aan de slag waren, omdat het lastig is om zichtbaar te blijven in deze tijd. Daarom hebben alle versnellingsteams in workshops laten vertellen hoe ze ervoor staan en waar ze mee bezig zijn. Dat leverde boeiende informatie en ook nog leuke follow-up op; zo staat de eerste brainstorm al gepland!

Missie van Suze Gehem

Tussen de workshoprondes door lieten we ons inspireren door gastspreker Suze Gehem. Ze vertelde over verschillende projecten van haar organisatie Groene Grachten, waarmee ze door heel Nederland (maar nog niet in Drenthe) monumentale panden verduurzaamt. We hopen dat de 5 ingrediënten jullie ook inspiratie hebben geboden om met onze missie verder te gaan.

Netwerken binnen 3 minuten

En natuurlijk hebben we ervoor gezorgd dat deelnemers konden netwerken, via het zogeheten netwerkcaroussel. Tussen de onderdelen door koppelden we jullie één-op-één aan een willekeurige andere deelnemer voor een kort gesprekje. Na 3 minuten werd je automatisch aan een ander gekoppeld. Voor sommigen veeeeel te kort, maar het bleek gelukkig wel genoeg tijd om in ieder geval kennis te maken. En daar zijn ook weer vervolgafspraken uit voortgekomen.

75 deelnemers kwamen, én bleven ook

Dat het een succes was bleek voor ons uit het feit dat er flink wat deelnemers waren: zo'n 100 personen hadden zich aangemeld en uiteindelijk hebben 75 mensen daadwerkelijk deelgenomen. We zijn erg blij met deze opkomst! En tijdens het evenement zagen we aan de live statistieken dat vrijwel niemand voortijdig het event verlaten heeft. Bijna iedereen is tot het einde gebleven.

Dat was natuurlijk ook te danken aan onze presentatoren Alja Vos en Charles Hussels die ons door het event meegenomen hebben. Met veel enthousiasme hebben zij alle deelnemers ontvangen en begeleid, dank daarvoor! Ook veel dank aan onze workshopleiders en gastsprekers, zij hebben dit event mede tot een mooie middag gemaakt.

We hebben volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden die online bijeenkomsten te bieden hebben en dat loont dus echt. Toch kijken we ook uit naar een fysiek evenement. We hopen dat nog dit jaar te kunnen organiseren. Houd daarom onze kanalen in de gaten, wie weet wat er nog aankomt dit jaar...