Waarde-Ring 2025 start met nominatieronde

Gepubliceerd op 5 april 2025

Landbouwgedeputeerde Gert-Jan Schuinder opent nominatieronde Waarde-Ring tijdens Kom in de Kas in Klazienaveen

Op zaterdag 5 april opende gedeputeerde Gert-Jan Schuinder het ‘Kom in de Kas’-weekend. Op zaterdag 5 en zondag 6 april was iedereen welkom om een kijkje te nemen in acht glastuinbouwbedrijven in Klazienaveen. Bezoekers konden onder andere zien hoe kwekers met slimme innovaties werken aan de toekomst van een duurzame, lokale teelt van onder andere paprika’s en komkommers, maar ook perk- en terrasplanten en bloemen.

Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Kom in de Kas’ openen ruim honderd glastuinbouwbedrijven in Nederland voor iedereen die eens van dichtbij wil ervaren hoe bloemen, planten en groenten in de kas tot leven komen. Greenport Noord is de organisator en het samenwerkingsverband van bedrijven in en rond de tuinbouw in Noord-Nederland. Ook de provincie Drenthe is deelnemer in Greenport Noord.

Waarde-Ring

Tijdens Kom in de Kas gaf gedeputeerde Schuinder ook het startsein voor de nominatieronde Waarde-Ring 2025. Met de Waarde-Ring zet de provincie Drenthe tijdens de Week van Ons Eten mensen en organisaties in het zonnetje die zich bovengemiddeld inzetten voor de verbinding tussen boer, tuinder, teler en burger.

Sinds 2022 reikt de provincie Drenthe de Waarde-Ring uit tijdens de Week van Ons Eten. ‘Dit jaar willen we alle Drenten vragen om iemand te nomineren die zich bovengemiddeld inzet voor de verbinding tussen boer, tuinder, teler en burger’, laat gedeputeerde Gert-Jan Schuinder weten. ‘We hebben heel veel waardering voor mensen die laten zien dat voedselproductie niet makkelijk is, maar dat je daar kennis voor nodig hebt.’ Dat blijkt ook uit het rijtje ontvangers van de Waarde-Ring uit voorgaande jaren. Dat zijn niet alleen maar boeren, maar ook een dierenarts en een stichting die een boerderijenfietstocht organiseert. Op de website www.landbouwindrenthe.nl/waarde-ring2025 is meer informatie te vinden over de Waarde-Ringen en het nominatieformulier.

‘Waar komt ons eten vandaan? Dat is één van de dingen waar De Week van Ons Eten straks in oktober weer de aandacht voor vraagt. En je daarin verdiepen, kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld ook tijdens Kom in de Kas’, aldus Schuinder.

Acht kwekerijen

Op zaterdag 5 en 6 april waren er acht kwekerijen geopend en daarnaast is op zaterdag de watervoorziening Remondis toegankelijk. Dit is de gezamenlijke watervoorziening van het kassengebied in Klazienaveen. Er werd ook gedacht aan gezinnen met (jonge) kinderen: zo was er een natuurspeeltuin ingericht, er was een springkussen en de tomatenteelt was met een virtual-reality-bril te bekijken.