Stad & platteland

Er zijn 7 Koloniën van Weldadigheid in Nederland en Vlaanderen. In Drenthe zijn dat Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen. Samen vormden ze één systeem om groepen armen op te vangen. Maak kennis met het verhaal van dit bijzondere stukje geschiedenis van onze provincie. We vertellen je meer over de Drentse Koloniën, te beginnen met Frederiksoord.

Landschapsbeheer Drenthe is samen met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, het project ‘Bijles’ gestart. Met steun van de provincie Drenthe krijgen leerlingen van zo'n 30 Drentse basisscholen dit schooljaar niet alleen les over de bij, maar ze krijgen ook de kans om hun schoolplein bij-vriendelijker te maken. Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe legt uit waarom het zo belangrijk is oog te hebben voor de bij.

In deze tijden van Corona zoeken we massaal de natuur op. Bos en hei zijn, vooral in schitterende herfstkleuren, de ideale plekken om te ontspannen en vrij te ademen, waar alle andere vormen van ontspanning en vermaak gesloten zijn. Maar omdat we allemaal dezelfde plekken opzoeken, ontstaat er druk op de populairste natuurgebieden, vertelt boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer.

Schoon drinkwater is belangrijk. En er wordt iedere dag gewerkt aan nog schoner drinkwater. Maar dat wordt een steeds grotere uitdaging.

De Dutch Food Week zit er helaas weer op. Tijdens de week, van 10 tot en met 17 oktober, was er extra aandacht voor eerlijke producten uit Drenthe.

Van 10 tot en met 17 oktober 2020 staat Drenthe in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de zesde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met kennis delen en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben.

Natuurliefhebbers wisten het al lang: in het Dwingelderveld kun je uren doorbrengen in een ‘oorverdovende’ stilte. Rondlopen en genieten van de omgeving en prachtige natuur in wat één van de één stiltegebieden is die Drenthe rijk is. De provincie Drenthe is trots op haar natuur en de bijbehorende stilte en maakt daar ook beleid op. Zoals bij het Dwingelderveld waar een extra groenstrook aan het stiltegebied is toegevoegd als extra buffer tussen de geluidsarme natuur en de geluidsrijke A28. En dat heeft geresulteerd in een mooie prijs: het Dwingelderveld is door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) uitgeroepen tot ‘Stilste gebied van Nederland’.

Geeft jouw kind op de vraag “wat is je lievelingseten” ook een van onderstaande antwoorden?
- Patat
- Pannenkoek
- Pizza
Lees dan verder.

Turf af moeten graven om huizen te kunnen verwarmen en machines draaiende te houden. Dat is iets van vroeger: niet meer van deze tijd. Het verleden is echter niet ver weg. In het Drentse landschap zie je nog dagelijks de sporen van toen. Sporen die onder meer nagelaten zijn door de familie Rahder, de voorouders van Peter Voerman, werkzaam bij de provincie Drenthe. Zij veranderden Drenthe. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook op maatschappelijk gebied.
Vanaf augustus 2020 wordt de tweede editie van het programma ‘de Boomhut Battle’ door de EO uitgezonden op NPOZapp. In zes afleveringen van dit familieprogramma gaan vier teams een boomhut bouwen in Drenthe. Daarnaast battelen de kinderen van de teams tegen elkaar in verschillende opdrachten, die plaatsvinden in het Drentse landschap. Met deze opdrachten valt er wat te verdienen: bijvoorbeeld extra materialen of extra helpende handjes.