Stad & platteland
Drenthe is een prachtige provincie. Dat willen we graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Of het nu gaat om landbouw, natuur, dorp en stad.

Als je met spoed een woning nodig hebt, is dat door de krapte op de Nederlandse woningmarkt lastig. Ook in Drenthe. Om hier verandering in te brengen is er door het Rijk een landelijk Woonprogramma opgezet. Een van de doelen is het opleveren van 7.500 zogenoemde flexwoningen per jaar. De gemeenten moeten dit realiseren, maar ook de provincie heeft hierin een rol. In Drenthe werkt de provincie mee via onder andere het Impulsteam Wonen. “We ondersteunen gemeenten naar behoefte en voorzien hen en woningbouwcoöperaties van informatie en stimuleren kennisdelen.”

Op verschillende plekken in Drenthe vinden grote natuurherstelprojecten plaats. Zoals in De Branden, een gebied in het Hunzedal, waar met groot materieel wordt gewerkt aan het herstel van het beekdal. Archeologen van de provincie Drenthe volgen de werkzaamheden op de voet, om het oeroude gebruik van het gebied in beeld te krijgen. “De historie van het gebied kan je helpen om het ontwerp van nu vorm te geven.”

Als een rotte tand in een gaaf gebit. Zo ogen vervallen, verpauperde panden in steden of dorpen. Of percelen waar het gras groeit langs de restanten van wat ooit een café of woonhuis was. Om die rotte plekken te bestrijden heeft de provincie de subsidieregeling Herstructurering Ruimtelijke Kwaliteit (HRK) in het leven geroepen, die ontwikkelaars moet stimuleren om met dit soort probleemplekken aan de slag te gaan. Deze regeling is verlengd: tot 30 september kunnen belangstellenden zich melden.

In Drenthe is een niet eerder vertoond natuurherstelproject van start gegaan: beekbodemverhoging. Erwin Veldman, vertrekkend programmaleider van de provincie Drenthe vertelt hoe deze bijzondere pilot op drie plekken in het Drentse Aa-gebied in zijn werk is gegaan.

De agrarische sector in Nederland staat voor een transitie: van zo efficiënt, goedkoop en zo veel mogelijk produceren, wordt de aandacht verlegd naar thema’s als circulariteit en biodiversiteit, om de sector toekomstbestendig te maken. Deze transitie is ook expliciet terug te zien in het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet. Om Drentse melkveehouders te stimuleren zich op kringlooplandbouw te richten, is het programma ‘Duurzame melkveehouderij Drenthe’ gestart. Het project is een samenwerking tussen de provincie en landbouw- en natuurorganisaties. Aan de keukentafel van zijn boerderij vertelt melkveehouder Alfred Have, samen met gebiedscontactpersoon Ynze Oenema, hoe dit programma op positieve wijze zorgt voor bewustwording.

In Drenthe zijn nog een paar echt oude stukken bos en houtwallen te vinden. Ze konden overleven door het duurzaam gebruik ervan binnen het boerenbedrijf of door de dorpsgemeenschappen en ze behoren dan ook tot het oudste cultuurhistorische erfgoed. Onderdeel van dat erfgoed is de wilde appel. Expert Bert Maes verklaart de relatie tussen de oudheid, cultuur en natuur. En hij legt uit dat het vijf voor twaalf is voor de wilde appel.

In 2014 zijn de plannen ontwikkeld, in 2018 ging de spade de grond in en in 2021 was de inrichting van de Oude Willem gereed. De herontwikkeling van dit 450 hectare grote gebied in het hart van het Drents Friese Wold mag dan ook gerust voortvarend worden genoemd. De eerste tekenen van natuurherstel, van vernatting, zijn nu al zichtbaar: “Op een natte, mistige dag gingen we met een officiële delegatie kijken. In de verte hoorden we drie kraanvogels roepen. Alsof het allemaal geënsceneerd was.”

Het oranje zandoogje is een boerenlandvlinder die zich van oudsher thuis voelt in Drenthe. Maar zoals voor meer soorten geldt, is er de laatste decennia sprake van een ernstige achteruitgang in aantallen. Om het tij te keren, investeert de provincie samen met een groot aantal partners in de verbetering van de leefomgeving van de vlinders. Zo komt het oranje zandoogje hopelijk symbool te staan voor een succesvol landschapsbeheer in Drenthe.

Veel voorzieningen sloten, waardoor we massaal gingen wandelen, fietsen of anderszins vermaak zochten in de prachtige natuur van onze provincie. Wat we ook hebben ontdekt is dat je vanuit de lucht erg mooie foto’s en filmpjes kunt maken. Dat de apparatuur hiervoor verkrijgbaar is tegen een aanvaardbare prijs, maakt dat we ze regelmatig zien vliegen: drones.

Je mag het gerust een Drentse parel noemen: de klokjesgentiaan. Voelt zich thuis op de typisch Drentse natte heide en is met zijn knalblauwe bloemen een lust voor het oog. Ondanks de kurkdroge zomers van de voorbije jaren heeft de gentiaan het, dankzij een aantal succesvolle vernattingsprojecten, goed volgehouden. En daar profiteert ook een zeldzame vlinder, het gentiaanblauwtje van.