Stad & platteland

Het huidige Westerse eetpatroon bevat te veel koolhydraten en te weinig gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels, mineralen en vitaminen. Met dit statement begint het Drentse bedrijf FoodBasics haar levensverhaal. Het bedrijf verkoopt kant- en klare producten die dit patroon kunnen doorbreken. “De producten, zoals brood, crackers en pasta, zijn smaakvol, natuurlijk én verkrijgbaar in de supermarkt,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie Drenthe.

Als provincie formuleren we beleid en voeren daar regie op, we ondersteunen en we stimuleren. Dat doet de provincie op velerlei gebied, maar geen gebied zo bijzonder en uniek als het Drentsche Aa-gebied. “Er wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd en alles zit erop en eraan,” zegt Kees Folkertsma, gebiedscoördinator Drentsche Aa bij de provincie.

Investeren in de toekomst is belangrijk. Zeker als het gaat om landbouw, één van de belangrijkste sectoren in onze provincie. Daarom heeft de provincie Drenthe het Programma Toekomstgerichte Landbouw met daarbij een subsidieregeling waardoor ondernemers in de akkerbouw, veehouderij en tuinbouwsector kunnen innoveren. “We ondersteunen ondernemers zodat zij hun briljante ideeën kunnen ontwikkelen,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie.
In het dorp Weerdinge wordt het verwijderen van asbestdaken op schuurtjes gezamenlijk aangepakt. Het plan werd eind 2017 bedacht door inwoner Johan Haan en kwam als winnaar uit de bus met ideeën om de leefbaarheid in het dorp te vergroten.

Voor jonge landbouwers (<40 jaar) stelt de provincie Drenthe in samenwerking met de Europese Unie subsidie beschikbaar ter verduurzaming van hun bedrijf. De subsidie is geopend van 2 december 2019 tot en met 7 februari 2020. Projectleider Plattelandsontwikkeling Gerrie van der Vegt legt het hoe en het waarom uit van deze subsidie, die kortweg JOLA wordt genoemd.
In het Drents-Friese Wold heeft een oehoe-paar deze zomer een aantal jongen met succes grootgebracht. Het is de eerste keer dat deze grote uil in Drenthe jongen heeft uitgebroed. Om dit voor onze provincie unicum te vieren kreeg Henk Jumelet, gedeputeerde Provincie Drenthe, van boswachter Widmar van de Meer van Staatsbosbeheer woensdag een geboortekaart aangeboden.
Schaapsherder Caroline Visser is voor het tweede jaar op rij aanwezig met haar kudde schapen rondom het provinciehuis in Assen. Taak: ervoor zorgen dat het land wordt begraasd, ofwel kaal gegeten. Voor Visser een serieuze aangelegenheid, maar voor veel ambtenaren, inwoners van Assen en toeristen juist een leuk gezicht. “Mensen kijken echt uit naar deze periode.”