Stad & platteland
Drenthe is een prachtige provincie. Dat willen we graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Of het nu gaat om landbouw, natuur, dorp en stad.

In Drenthe is een niet eerder vertoond natuurherstelproject van start gegaan: beekbodemverhoging. Erwin Veldman, vertrekkend programmaleider van de provincie Drenthe vertelt hoe deze bijzondere pilot op drie plekken in het Drentse Aa-gebied in zijn werk is gegaan.

De agrarische sector in Nederland staat voor een transitie: van zo efficiënt, goedkoop en zo veel mogelijk produceren, wordt de aandacht verlegd naar thema’s als circulariteit en biodiversiteit, om de sector toekomstbestendig te maken. Deze transitie is ook expliciet terug te zien in het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet. Om Drentse melkveehouders te stimuleren zich op kringlooplandbouw te richten, is het programma ‘Duurzame melkveehouderij Drenthe’ gestart. Het project is een samenwerking tussen de provincie en landbouw- en natuurorganisaties. Aan de keukentafel van zijn boerderij vertelt melkveehouder Alfred Have, samen met gebiedscontactpersoon Ynze Oenema, hoe dit programma op positieve wijze zorgt voor bewustwording.

In Drenthe zijn nog een paar echt oude stukken bos en houtwallen te vinden. Ze konden overleven door het duurzaam gebruik ervan binnen het boerenbedrijf of door de dorpsgemeenschappen en ze behoren dan ook tot het oudste cultuurhistorische erfgoed. Onderdeel van dat erfgoed is de wilde appel. Expert Bert Maes verklaart de relatie tussen de oudheid, cultuur en natuur. En hij legt uit dat het vijf voor twaalf is voor de wilde appel.

In 2014 zijn de plannen ontwikkeld, in 2018 ging de spade de grond in en in 2021 was de inrichting van de Oude Willem gereed. De herontwikkeling van dit 450 hectare grote gebied in het hart van het Drents Friese Wold mag dan ook gerust voortvarend worden genoemd. De eerste tekenen van natuurherstel, van vernatting, zijn nu al zichtbaar: “Op een natte, mistige dag gingen we met een officiële delegatie kijken. In de verte hoorden we drie kraanvogels roepen. Alsof het allemaal geënsceneerd was.”

Het oranje zandoogje is een boerenlandvlinder die zich van oudsher thuis voelt in Drenthe. Maar zoals voor meer soorten geldt, is er de laatste decennia sprake van een ernstige achteruitgang in aantallen. Om het tij te keren, investeert de provincie samen met een groot aantal partners in de verbetering van de leefomgeving van de vlinders. Zo komt het oranje zandoogje hopelijk symbool te staan voor een succesvol landschapsbeheer in Drenthe.

Veel voorzieningen sloten, waardoor we massaal gingen wandelen, fietsen of anderszins vermaak zochten in de prachtige natuur van onze provincie. Wat we ook hebben ontdekt is dat je vanuit de lucht erg mooie foto’s en filmpjes kunt maken. Dat de apparatuur hiervoor verkrijgbaar is tegen een aanvaardbare prijs, maakt dat we ze regelmatig zien vliegen: drones.

Je mag het gerust een Drentse parel noemen: de klokjesgentiaan. Voelt zich thuis op de typisch Drentse natte heide en is met zijn knalblauwe bloemen een lust voor het oog. Ondanks de kurkdroge zomers van de voorbije jaren heeft de gentiaan het, dankzij een aantal succesvolle vernattingsprojecten, goed volgehouden. En daar profiteert ook een zeldzame vlinder, het gentiaanblauwtje van.

Wegens succes verlengd: de subsidieregeling waarmee bewoners het groen in hun eigen omgeving groener en gevarieerder kunnen maken. Er kwamen zo veel aanvragen binnen dat het subsidiepotje verhoogd is. Dat is goed nieuws, als tegenwicht tegen het verstenen van tuinen en openbaar groen. Kayleigh Aalderink, beleidsadviseur natuur bij de provincie Drenthe, licht de regeling toe.

Met het programma ‘Podium Platteland 2.0’ wil de provincie Drenthe de leefbaarheid in Drenthe versterken door culturele projecten. Eén van de projecten die van start is gegaan heet ‘Passie op het platteland’; ‘een artistiek- en maatschappelijk samenwerkingsproject door en voor jongeren op het Drentse platteland’. Initiatiefneemster Vera Vos, die aan kunstacademie Minerva studeert, toert met een knalgele Volkswagenbus door De Wolden, op zoek naar die passie.

Hij oogt als een exoot, een on-Nederlandse vogel. Hoog op de poten, uitbundig verenpak. Karaktervol en slim bovendien, met spectaculair baltsgedrag. Toch is de kraanvogel inheems, eeuwen geleden kwam hij hier al voor. Via het Fochteloërveen, waar natuurherstel plaatsvond, heeft de kraanvogel zich sinds 2007 ook in het Dwingelderveld gevestigd. Joop Kleine, een vogelinventarisator met nationale faam, woont aan de rand van het Dwingelderveld en zag de kraanvogel aankomen. En blijven.