Resato International winnaar allerlaatste Hét Duurzaam Drenthe Event


Ben je ondernemer in Drenthe en enigszins geïnteresseerd in duurzaamheid? Of werk je in een bedrijf of organisatie dat hiermee bezig is? Dan ben je vast bekend met ‘Hét Duurzaam Drenthe Event’. De afgelopen zeven jaar was dit dé plek om te netwerken, inspiratie op te doen en duurzame initiatieven en oplossingen te delen. Op vrijdag 13 november 2020 vond de laatste editie plaats. Met een mooie winnaar om een reeks succesvolle events mee af te sluiten. Deze middag is Resato International uit Assen uitgeroepen tot hét duurzaamste bedrijf van Drenthe 2020.

“Resato is een ambassadeur voor duurzaamheid in Drenthe”

Resato International is een Nederlandse leverancier van slimme hogedruk oplossingen met als doel de productiviteit van haar klanten wereldwijd te verhogen. Ze ontwikkelen en produceren waterstraalsnijsystemen, waterstof vulstations en testsystemen voor een groenere toekomst. Mark Tuit, juryvoorzitter van Hét Duurzaam Drenthe Event, noemt Resato de terechte winnaar. “Duurzaamheid zit bij Resato in het DNA. De inzending van Resato over de waterstofvulpunten was al heel goed, maar zij doen veel meer dan dat.” Tuit vertelt dat het bedrijfspand van Resato in Assen compleet duurzaam is, dat zij aandacht hebben voor de vitaliteit van hun medewerkers en vooral inkopen in Noord-Nederland.

Rob Castien, CEO van Resato International, is blij met de prijs. “Het is fantastisch dat we gewonnen hebben, want de concurrentie was zwaar. We hebben op een aantal pijlers ingezet. We zijn bezig met waterstof en maken vulstations voor heel Nederland. Zo dragen we ons steentje bij aan de energietransitie. Ons gebouw is duurzaam en heeft bijna geen gas op de teller, doordat we een warmte-koude opslag hebben onder het gebouw. Het is hier heerlijk koel in de zomer en lekker warm in de winter, wat vooral onze medewerkers zeer waarderen. En ook dat vinden wij belangrijk, het welzijn van onze medewerkers. We investeren in fruit, in sporten en in hulp bij het stoppen met roken. Inmiddels hebben we twintig medewerkers van het roken afgekregen, daar zijn we erg trots op. Daarnaast zoeken we samenwerking met mensen en bedrijven in Noord-Nederland en hebben we een groen wagenpark.

Voor de jury van Hét Duurzaam Drenthe Event was er dan ook geen twijfel wie deze allerlaatste editie zou moeten winnen. Mark Tuit: “Alles bij elkaar opgeteld konden wij als jury niet om Resato heen. Resato is een ambassadeur voor duurzaamheid in Drenthe. En daarom de terechte winnaar van dit laatste event.”

Duurzaam ondernemen is de toekomst. Of beter nog, zonder duurzaam ondernemen is er geen toekomst

Met de allerlaatste Hét Duurzaam Drenthe Event achter ons komt er een einde aan de mooie serie evenementen die de afgelopen 7 jaren zijn georganiseerd. Edities die vele mooie en vooral duurzame winnaars hebben opgeleverd uit diverse sectoren, waaronder VEPA uit Hoogeveen, Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek en ATB Nederland uit Wapseveen. Komt daarmee ook een einde aan het stimuleren van duurzaam ondernemen in de provincie Drenthe? “Nee”, verzekert Mark Tuit, “want duurzaam ondernemen is de toekomst. Of zoals een winnaar ooit eens zei: ‘Zonder duurzaam ondernemen ís er geen toekomst’. Hét Duurzaam Drenthe Event kende nog nooit zoveel aanmeldingen en inzendingen als dit jaar. Goede inzendingen ook. We stoppen op ons hoogtepunt, maar gaan zeker kijken op wat voor manier en in welke vorm we duurzaam ondernemen in Drenthe kunnen blijven aanjagen en onder de aandacht brengen.”

Hét Duurzaam Drenthe Event geeft stokje door

Van idee naar succes

Kayleigh Aalderink stond als medeorganisator en beleidsadviseur bij de provincie Drenthe aan de wieg van een diverse edities van Hét Duurzaam Drenthe Event.

Aalderink: “Toen het event in 2013 voor het eerst werd georganiseerd, was er wel aandacht voor duurzaamheid, maar stonden we nog wel echt aan het begin. Vooral de laatste jaren zagen we een enorme groei van bedrijven en particulieren die zich voor duurzaamheid interesseerden en hierin stappen maakten of zelfs met nieuwe innovatieve ideeën en oplossingen kwamen. Het event heeft hiertoe denk ik een hele mooie aanzet gegeven.”

Plaats vinden en geven

Een vast onderdeel van het event om duurzaamheid bij bedrijven te stimuleren was dateplaza – een soort marktplaats van duurzaam vraag en aanbod. Want: hoe groter het duurzame aanbod is, hoe meer passende keuzes hierin te maken zijn. Met de prijs voor ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf’ en de publieksprijs bracht Hét Duurzaam Drenthe Event groene initiatieven uit de provincie over het voetlicht. Winnaars zoals VEPA, Greenwaste en ATB Nederland betraden dit podium, inspireerden anderen en plukten hier ook na het event nog de vruchten van.

Het event wordt breed gedragen, door een heel divers gezelschap. Het is niet alleen voor grote bedrijven, maar juist voor iedereen

“Het is fantastisch om te zien dat er in Drenthe inmiddels ontzettend veel mooie dingen gebeuren op het gebied van duurzaamheid. Het event wordt ook breed gedragen, door een heel divers gezelschap. Het is niet alleen voor grote bedrijven, maar juist voor iedereen,” vertelt Aalderink. Dit brede draagvlak blijkt ook uit de verschillende oud-winnaars die ook na hun overwinning een bijdrage bleven leveren aan het event, bijvoorbeeld door te adviseren en zitting te nemen in de jury.

Gedachten laten komen en gaan

Naast dateplaza en de prijsuitreikingen werden de afgelopen jaren ter inspiratie ook workshops en lezingen gehouden door zowel kleinere als grotere sprekers. Aalderink: “Een hoogtepunt was toch wel de lezing van Thomas Rau. Er kwam toen een recordaantal van ruim 200 deelnemers op af en we moesten zelfs een stop op de aanmeldingen zetten. Die middag heeft hij veel mensen geïnspireerd met zijn verhaal. Hij bracht echt iets in de zaal, dat kon je gewoon voelen. En dat werd na het event ook bevestigd door de enorme hoeveelheid aan positieve reacties die we kregen.”

En nu de laatste editie erop zit?

“Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan de vele lokale initiatiefnemers. We zien dat er steeds meer duurzaamheidsbijeenkomsten en -initiatieven bij komen en hopen dat deze trend zich blijft voortzetten. Dat steeds meer bedrijven en particulieren verduurzamen en het netwerk zich steeds verder blijft uitbouwen. Want we moeten het samen doen. De ultieme droom is toch wel dat uiteindelijk iedereen zich bewust is van onze impact op het klimaat; onze wereld, ons leven. Zodat ook iedereen straks kan zeggen: ik draag iets bij aan duurzaamheid”, besluit Kayleigh Aalderink.


Bloemen voor de winnaar

Na jaren van fysiek samenkomen om te praten over duurzaamheid, ondernemen en de combinatie hiervan, werd de laatste editie van Hét Duurzaam Drenthe Event digitaal gehouden. Dit vanwege de geldende coronamaatregelen. Uiteraard betekent dat niet dat winnaar Resato International de bloemen aan hun neus voorbij ziet gaan. Juryvoorzitter Mark Tuit bezocht de trotse winnaar van het evenement met een grote bos bloemen, een unieke vaas, de verdiende oorkonde, een mooie cheque van vijfduizend euro en natuurlijk de hartelijke felicitaties. Bekijk de video hieronder: