Hof van Heden: dorpstuin brengt 3 generaties samen


Niet voor niks prijkt er op verpakkingen voor het bakken van een appeltaart: volgens grootmoeders recept. Sommige gerechten van vroeger blijven je bij. Recepten tussen generaties uitwisselen, samen koken, kinderen kennis laten make.n met alles wat groeit en bloeit in de omgeving en een dorpstuin in Hooghalen: project Hof van Heden Hooghalen.Een project waarin de inwoners en de dorpstuin in Hooghalen samen het middelpunt vormen. Tijdens Hof van Heden Hooghalen worden (oude) streek- en familierecepten van inwoners verzameld, kook- en wecktechnieken uitgewisseld en werken kinderen tijdens een serie kunstlessen met pigmenten uit de planten van de dorpstuin. Het voedselproject brengt drie generaties inwoners samen en vergroot de kennis van de “Haolers” over gezond en duurzaam voedsel in de eigen omgeving.

Schoolproject

Kunstenaar Jolande van Luijk uit Peize heeft samen met kinderen van groep 5 en 6 van basisschool De Bosvlinder in Hooghalen een kunstwerk gemaakt met het pigment uit de planten van de dorpstuin. Kinderen maakten kennis met de flora, fauna en grondsoorten in de omgeving.

Uitwisselen van recepten, kook- en wecktechnieken

Ontwerper Caro Turlings uit Groningen gaat met drie generaties inwoners recepten, kook- en wecktechnieken uitwisselen. Daarnaast gaat zij op zoek naar de verhalen die daar vaak bij horen.  Volgens de organisatoren heeft Hooghalen alle kennis in huis voor mooie innovatie op het gebied van voedsel. Het dorp kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan gezond en duurzaam voedsel voor de toekomst. Door de coronamaatregelen is het nog niet mogelijk om gezamenlijk met de recepten aan de slag te gaan. Om het onderwerp levendig te houden heeft Caro samen met vrijwilligers uit de dorpstuin in het dorp zaden uitgedeeld van groenten en kruiden. Kinderen en volwassenen is gevraagd om de zaadjes thuis op te kweken. De zaailingen kunnen na een aantal weken worden uitgeplant in De Dorpstuin. Op deze manier worden er lekkere ingrediënten gekweekt om later te gebruiken in recepten van inwoners van Hooghalen. De groenten worden straks via oude bewaartechnieken ingemaakt en er wordt straks als het weer mag, samen gekookt.

Wil je meer lezen over dit project ga dan naar Hof van Heden Hooghalen | Stichting Kunst & Cultuur (kunstencultuur.nl)