Column: Soep op de stoep


Wat had ik deze column ontzettend graag geopend met een ander onderwerp dan het coronavirus dat ons leven zo beperkt. Maar helaas, we ontkomen niet aan de realiteit: het virus bepaalt nog altijd ons dagelijks leven en dat zal nog een tijdje zo blijven. Maar ik ben wel ontzettend blij dat er straaltjes zonlicht door het wolkendek prikken. Want na alle slechte berichten over het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, hebben we met zijn allen het tij toch weten te keren. Zo lijkt het nu tenminste. Want de ervaring leert ons dat het momentopnames zijn. Dit coronavirus het is hardnekkig en onvoorspelbaar, morgen kan alles weer anders zijn. Maar vooralsnog doen we het goed en de hoop is dan ook dat we, met de feestdagen op komst, wat meer bewegingsvrijheid krijgen. En dan is er natuurlijk het goede nieuws over een vaccin dat binnenkort op de markt kan komen. Laten we hopen dat de goede vooruitzichten hierover bewaarheid worden.

Want we verlangen natuurlijk allemaal weer naar het oude normaal. Zodat we elkaar weer kunnen opzoeken, in levende lijve, dat we elkaar een warme hand of knuffel kunnen geven. Tot het zover is, zullen we met zijn allen ons best moeten doen om ons zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden. Dat betekent natuurlijk niet dat we elkaar moeten vermijden. Integendeel, laten we elkaar,  binnen de spelregels die we met elkaar hebben afgesproken, vooral blijven opzoeken. Dat is zó belangrijk, vooral nu de dagen zo kort zijn. Want dat is een enorm verschil met de vorige lockdown. In het voorjaar scheen de zon volop, lengden de dagen. Nu zijn we meer binnenshuis. En dat is voor lang niet iedereen fijn. Maar, en dat is mijn oproep aan al die mensen die zich eenzaam voelen, durf hulp te vragen! Er zijn genoeg mensen die klaar staan om hulp te bieden. Bel een kennis op, vraag de buurman of buurvrouw of een familielid om even een kop koffie te komen drinken. Of een spelletje te spelen of samen tv te kijken. Het is zo belangrijk om aanspraak te hebben!

De afgelopen tijd heb ik veel mensen en organisaties gesproken om te horen hoe zij deze bijzondere tijd doorkomen. Ik sprak bijvoorbeeld met boswachter Kees van Son, die ziet hoe druk het is in het stroomdal van de Drentsche Aa en met Henk de Rade van Veiligheidszorg Drenthe, dat verantwoordelijk is voor het werk van de boa’s. Op hun schouders rust momenteel een belangrijke taak. Ook werd ik ontvangen door de directeur van AZC Zweeloo en verkende ik de alternatieven voor de Sinterklaasintocht in Assen met de enthousiaste theaterondernemer Toine Straatman. Een van de bijzonderste bezoeken bracht ik aan de mensen van het burgerinitiatief ‘Soep op de stoep’. Allerlei vrijwilligers en organisaties, van scholen tot FC Emmen, spannen zich in om gratis soep langs de deuren van kwetsbare ouderen te brengen. Een hartverwarmend initiatief, dat door iedereen heel erg gewaardeerd wordt. Zo zie je dat een moeilijke tijd als deze ook hele mooie dingen met zich meebrengt. Laten we deze vormen van gemeenschapszin vooral vasthouden, ook als deze coronacrisis straks over zijn hoogtepunt heen is!

Jetta Klijnsma - Commissaris van de Koning