Levendig en sociaal

Wat had ik deze column ontzettend graag geopend met een ander onderwerp dan het coronavirus dat ons leven zo beperkt. Maar helaas, we ontkomen niet aan de realiteit: het virus bepaalt nog altijd ons dagelijks leven en dat zal nog een tijdje zo blijven. Maar ik ben wel ontzettend blij dat er straaltjes zonlicht door het wolkendek prikken. Want na alle slechte berichten over het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, hebben we met zijn allen het tij toch weten te keren.

Op Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt Hét compliment van Drenthe uitgereikt. Dit is een blijk van waardering van de provincie voor waardevolle vrijwilligersprojecten. In deze editie staat aandacht voor het thema ‘armoede’ centraal. De vijf genomineerden zijn bekend, tijd om ze even persoonlijk aan het woord te laten.

Natuurlijk zijn verkiezingen, op welk niveau dan ook, het hoogtepunt van het democratische proces. Statenlid Roy Pruisscher windt er geen doekjes om. “De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn hét moment waarop je als inwoner van -in ons geval Drenthe- jouw bestuur kan kiezen. Dat kunnen wij in onze provincie Drenthe in alle vrijheid. Een mooi gegeven.” Een gegeven dat bij veel inwoners bekend is. Minder bekend is het feit dat ook na de Provinciale Statenverkiezingen de inwoner invloed kan uitoefenen op de Drentse politiek. Onder deze mogelijkheden bevindt zich het agenderingsrecht. Pruisscher: “Via het agenderingsrecht kunnen inwoners van Drenthe, die 16 jaar of ouder zijn, een onderwerp op de agenda van Provinciale Staten plaatsen.”

Even leek corona roet in het eten te gooien, maar het NK Wielrennen op de VAM-berg ging vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni alsnog door. En hoe! Het waren prachtige wedstrijden met imposante winnaars (mannen: Mathieu van der Poel, vrouwen: Anna van der Breggen, beloften: Stijn Daemen).

In Drenthe hebben we veel jong muzikaal talent. Om hen te stimuleren om ervaring op te doen op een professioneel podium, kunnen zij subsidie krijgen van de provincie. Deze zogeheten popvouchers kunnen nog tot eind augustus worden aangevraagd. Beleidsmedewerker cultuureducatie- en participatie Ineke Pul van de provincie Drenthe vertelt er in deze aflevering van Mede mogelijk gemaakt door meer over.

Ervaringsdeskundige Charlotte Feijen helpt anderen die nu in het schuitje zitten, waarin zij jaren geleden verkeerde. Door haar eigen ervaring kan zij zich goed inleven en weet zij wat er speelt. En nog belangrijker: wat hebben de mensen die ze helpt nodig om verder te komen.
Vanaf augustus 2020 wordt de tweede editie van het programma ‘de Boomhut Battle’ door de EO uitgezonden op NPOZapp. In zes afleveringen van dit familieprogramma gaan vier teams een boomhut bouwen in Drenthe. Daarnaast battelen de kinderen van de teams tegen elkaar in verschillende opdrachten, die plaatsvinden in het Drentse landschap. Met deze opdrachten valt er wat te verdienen: bijvoorbeeld extra materialen of extra helpende handjes.

In hun afstudeerfase lopen studenten van het Alfa College uit Hoogeveen en het Drenthe College uit Assen gedurende zes maanden stage als ‘groene boa’ in de Drentse natuurgebieden. “De studenten Toezicht, Handhaving en Veiligheid mogen in de praktijk kijken hoe het eraan toegaat,” zegt Marieke Keurs, de groene regisseur van de provincie Drenthe. “Als provincie coördineren wij de samenwerking in de groene handhaving en zetten we gezamenlijk hoog in op de uitvoering van het toezicht in het buitengebied. Ondersteuning van de volgende generatie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hoort daarbij.”
De VAM-berg is uitgegroeid tot een trekpleister van formaat en staat op de bucketlist van bijna elke wielrenner in Nederland. Vanaf vorige week kunnen ook wandelaars, mountainbikers en ruiters er terecht. Vanuit provincie Drenthe is projectleider Erwin Veldman betrokken bij dit unieke project.