Wandelknooppuntennetwerk: meer dan een wandeling


Een wandeling uitstippelen is heel makkelijk als je gebruik maakt van het Drentse wandelknooppunten netwerk: je loopt van knooppunt naar knooppunt en kan zelf je eigen kortere of langere wandelroute samenstellen. Zo kom je als wandelaar langs schitterende bekende en minder bekende plekjes van Drenthe.

We wandelen wat af in Drenthe. Daar is volop de ruimte voor en in coronatijd is het aantal wandelaars enorm toegenomen. Als we toch al veel wandelen, waarom hebben we dan een wandelknooppuntennetwerk nodig?

Er zijn verschillende type wandelaars en daarmee verschillende behoeften. Zo heb je de avontuurlijke wandelaar die zelf zijn route bepaalt en wel ziet waar hij uitkomt en je hebt wandelaars die liever een bewegwijzerde route volgen. Je weet dan vooraf hoeveel kilometer je aflegt en je raakt de weg niet kwijt. Dit type wandelaar ziet graag dat er iets georganiseerd is. In die behoefte voorziet het  wandelknooppuntennetwerk. Daarnaast is het wandelnetwerk bij uitstek een gelegenheid om bedrijvigheid te koppelen aan het netwerk. Zo word je langs een terrasje geleid of een leuk lokaal winkeltje. Wat weer goed is voor de lokale economie. Het wandelnetwerk maakt gebruik van bestaande paden en ommetjes. Op die manier worden delen van bestaande routes onderdeel van het netwerk en wordt voorkomen dat er een wirwar aan bordjes in het veld komt te staan.

Dwalend door Drenthe kan je genieten van het prachtige landschap. Daarom werken we aan een Drenthe dekkend wandelnetwerk voor een optimale beleving van natuur, cultuur en avontuur in Drenthe."

Gedeputeerde Henk Brink

Samenwerking en toekomstplannen

Provincie Drenthe werkt intensief samen met Recreatieschap Drenthe, ook op het gebied van wandelen en het wandelnetwerk. Het Recreatieschap zet zich dagelijks in om het wandelen in Drenthe te promoten en stimuleren. Het Routebureau van Recreatieschap Drenthe zet de knooppunten uit en ook bespreken zij  de mogelijkheden om het wandelen onder de aandacht te brengen. In de video is bijvoorbeeld een opening van een wandelnetwerk te zien, waarbij zowel provincie, gemeente, ondernemers, vrijwilligers én het Recreatieschap betrokken zijn.

Er wordt constant nagedacht over wat er nog meer mogelijk is op het gebied van wandelen. De Drentse natuur leent zich voor de mooiste wandelingen, logisch dus dat de provincie aansluit bij het  landelijke netwerk van wandelknooppunten. Ook ondernemers sluiten zich aan bij de wandeltrend en bedenken arrangementen om wandelen te stimuleren.

Nog meer wandelplezier

Er is inmiddels een mooi netwerk van wandelknooppunten in Drenthe aangelegd. De inzet van de provincie heeft er toe geleid dat alle Drentse gemeenten nu meedoen aan de realisatie van een provincie-dekkend netwerk.  Daarnaast zien we vele kansen om het wandelen nog meer op de kaart te zetten. Bijvoorbeeld door culturele activiteiten te koppelen aan bestaande wandelingen of wandelevenementen.  Drenthe heeft op deze vlakken genoeg te bieden wat elkaar kan versterken. Het wandelknooppuntennetwerk is hiervoor een mooie basis. Als het wandelnetwerk helemaal uitgerold is over Drenthe, is er voor 5.500 km aan wandelroutes beschikbaar.