Week van de Circulaire Economie


Van maandag 1 februari tot en met zaterdag 6 februari is de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week laten bedrijven en professionals zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Er zijn verschillende workshops, lezingen et cetera. De week begint met de jaarlijkse Nationaal Conferentie Circulaire Economie. Het volledige 'Drentse' programma vind je onderaan dit artikel.

Waarom is circulaire economie belangrijk?

Het is nodig dat wij als maatschappij, bedrijven, overheden en burgers afgaan van de huidige economie waarin de vervuiling te groot is. Het maken, gebruiken en weggooien kan niet meer. Dat gaat ten koste van alles: de aarde, de mens, de natuur.

In de circulaire economie, of duurzame economie, denken we veel meer na over het ontwerp van het product. Er zijn verschillende Drentse bedrijven die op eigen kracht hierin het goede voorbeeld geven. Zoals Vepa Drentea en Brink Industrial.

Ook bewustwording over het gebruik wordt veel belangrijker: moet ik dit apparaat per sé hebben en zo ja kan ik het ook delen? En als het product versleten is, hoe kun je het materiaal nog zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken? Bork is een goed voorbeeld van een bedrijf die materialen opnieuw gebruikt.

Circulaire economie is innovatie en leidt onder andere tot nieuwe producten; bijvoorbeeld de recyclebare petflessen van Cure Technology in Emmen.

Wat betekent circulaire economie voor Drenthe?

De provincie Drenthe hecht veel belang aan het stimuleren van de circulaire economie. Nieuwe circulaire producten of diensten leiden tot nieuwe banen. Dat is ook één van de belangrijke factoren om het te stimuleren. De verwachting is dat circulaire economie de komende jaren een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van de Drents en Nederlandse economie. Denk bijvoorbeeld aan de vergroening van de chemie en de banen met betrekking tot de energie transitie.

Wat gaat de provincie doen?

  • De Economische Koers 2020 – 2023 is vastgesteld: ‘Samen voor een sterke, slimme en groene economie met impact’. Hierdoor wordt er de aankomende jaren extra ingezet op de circulaire economie.
  • Via NICE en Ik Ben Drents Ondernemer blijven we het Drents MKB stimuleren om de overstap te maken naar circulaire producten of diensten.
  • We gaan zelf meer circulair inkopen en aanbesteden.
  • De noordelijke samenwerking bouwen we verder uit via bijvoorbeeld Het Schone Noorden. Hierin werken de drie noordelijke provincies samen aan de kunststof van de toekomst.

Inspiratie

In Drenthe timmeren al meerdere bedrijven en organisaties aan de weg met circulaire economie. Vier inspirerende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Bork Groep, Volta 2020, Alfa College, NICE en Drenthe Woont Circulair. Zij stellen zich graag voor in onderstaande video's.

Tekst loopt door onder foto.

Drents programma Week van de circulaire economie:

Het volle programma van de Week van de circulaire economie heeft ook diverse Drentse onderdelen.

Maandag

10.00-17.05 uur: Nationale Conferentie Circulaire Economie
Aftrap week van de Circulaire Economie

11.30-12.00 uur: Vepa Drentea: ‘Op Safari naar de meest duurzame stoel ooit’

Dinsdag

10.00-13.00 uur: RVO online event Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen

Bent u een ondernemer, consultant, adviseur of intermediair en bezig met circulaire economie? En wilt u informatie over de mogelijkheden van financiële ondersteuning die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt? Neem deel aan het online event Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen.

12.00-13.00 uur: NICE Lunchlezing: ‘Wat is Circulaire Economie’

16.00-18.00 uur: Economics for change masterclass met Kees Klomp

20.00-21.30 uur: NMF Drenthe: Tegenlicht Meet-Up Assen en Arnhem

Woensdag

11.30-12.30 uur: Circulaire revoluties in de bouw

15.30-16.20 uur: Kennispoort Regio Zwolle, Ik Ben Drents Ondernemer en Ondernemershuis voor het Vechtdal: ‘Kansen en mogelijkheden van circulair ondernemen’

Rogier Eenkhoorn (Kennispoort Regio Zwolle & Ik Ben Drents Ondernemer) en John Bakker (Ondernemershuis voor het Vechtdal) nemen je mee in de kansen en mogelijkheden van circulair ondernemen.

Donderdag

9.30-12.00 uur: NICE: Online Expo

16.00-17.10 uur: Vepa Drentea & Snoek Puur Groen: Virtuele Rondleiding

19.00-20.30 uur: NICE, Thrive, VCF, Claim your Future & Spark: Samen impact leren maken!


Wat is de Week van de Circulaire Economie?

Professionals organiseren van maandag 1 t/m zaterdag 6 februari 2021 een eigen evenement over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.

Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Samen maken deelnemers hun verhaal rond.

Het volledige programma staat op de site van de Week van de Circulaire Economie.