Economie & werk
Of het nu gaat om mkb of grote ondernemingen, in Drenthe zijn we innovatief. Wij stimuleren de werkgelegenheid, niet alleen binnen bedrijven maar ook door het onderwijs te steunen. We kennen een sterke agribusiness, zijn de mkb-provincie en hebben een innovatieve vrijetijds- en zorgeconomie.

De afgelopen maanden bouwden Marnix Prins en zijn medestudenten van het Alfa-college in Hoogeveen aan een circulaire, betaalbare, snel te bouwen modulaire woning voor derde wereldlanden: de coconwoning. Dit doen ze niet zomaar. Het Alfa-College doet mee aan de Smart Circulair Bouwchallenge: een landelijke wedstrijd voor MBO-studententeams. Deelnemers strijden om het meest klimaatpositieve en smart circulair ontwerp voor hun eigen opdrachtgever.

Drenthe is gastvrij voor bedrijven. Een bloeiend MKB is de basis van de Drentse economie. De provincie ziet een rol in het faciliteren van goede voorzieningen die mensen en bedrijven aan Drenthe binden. Daarnaast ondersteunt de provincie ontwikkelingen om werkgelegenheid te stimuleren. Toen een bedrijf dat in Groningen en Assen gevestigd was, op zoek ging naar een nieuwe locatie om te bouwen, heeft de provincie zich ingespannen om dit wereldwijd actieve bedrijf in Drenthe te houden. Het bedrijf zorgt voor veel werkgelegenheid en levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Hoe dit proces verlopen is, vertelt Facility Manager bij M&G Group Alle Broersma.

Als president Rocco Cattaneo van de Europese Wielerbond in aanloop naar het EK Veldrijden aankomt bij de VAM-berg in Wijster kan hij zijn ogen niet geloven. “Ik ben geland op Schiphol en hiernaar toegereden. Alles in dit land is plat… Hoe kan dit!”, stamelt hij vol ongeloof bovenop de imposante berg in het vlakke land. “Dat soort reacties krijgen we vaker”, lacht Thijs Rondhuis. De organisator van wielerevenementen is dan ook trots op de Drentse berg. “En met mij eigenlijk wel iedereen.”

Drenthe is een prachtige provincie. Letterlijk, en ook figuurlijk. Dat ondervindt commissaris Jetta Klijnsma met zeer grote regelmaat. Ook gedurende de coronaperiode. Hoe kijkt zij terug op het eerste deel van de collegeperiode? Je ziet en hoort het in onderstaande video.

Een wandeling uitstippelen is heel makkelijk als je gebruik maakt van het Drentse wandelknooppunten netwerk: je loopt van knooppunt naar knooppunt en kan zelf je eigen kortere of langere wandelroute samenstellen. Zo kom je als wandelaar langs schitterende bekende en minder bekende plekjes van Drenthe.

De missie om de wereld van plastics te verduurzamen werd ook door de jury omarmd. CuRe Technology uit Emmen mag zich een jaar lang de beste startup van Drenthe noemen en wint de finale van Drentse Startup 2020!

Drenthe als provincie waar bedrijven innoveren om de Noord-Nederlandse economie toekomstbestendig te maken. Met de Economische Koers 2020-2023 in de hand zet de provincie Drenthe in op een sterke, slimme en groene economie met impact. Om dat te bewerkstelligen en de ambitie kracht bij te zetten heeft de provincie de regeling Slimme Demofabrieken in het leven geroepen.

Circulaire economie is niet alleen sterk in opkomst, het is ook noodzakelijk. Na de Week van de Circulaire Economie kijken we vooruit. “Hoewel we al mooie stappen zetten in Drenthe, is er nog veel te doen. En in Drenthe pakken we dat samen met partners op.”

We kennen ze al van hun manier van samenwerken. ,,Ik maak de rotzooi en Bas ruimt het op’’, typeerde Ives van Hoorne weer eens hun ijzersterke alliantie in de finale van de Young Business Award. Zijn compagnon Bas Buursma bleek een geweldige opruimer want amper een uur na deze uitspraak werd CodeSandbox van de geboren Drenten uitgeroepen tot beste start-up van Nederland.

Volgens sommige voorspellingen gaan robots voor een snelle revolutie in de landbouwsector zorgen. Han Hilbrands en zijn compagnons van Smart Agri Technology voegen de daad bij het woord. Met hun bedrijf zetten ze de landbouwrobots op de akkers aan het werk en verzamelen ze data voor de technologische aanpassingen.