Rapport ‘Brede welvaart in Drenthe’ gepresenteerd aan provincie

Gepubliceerd op 16 mei 2025

Op vrijdag 16 mei is de Monitor Brede Welvaart Drenthe gepresenteerd door Trendbureau Drenthe aan gedeputeerde Yvonne Turenhout. De monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van materiële welvaart, welzijn, gezondheid, arbeid, wonen en sociaal meedoen van Drenten. Op veel vlakken gaat het goed met de Drentse inwoners: zij zijn tevreden met hun leven en woonomgeving, ervaren relatief weinig eenzaamheid, voelen zich veilig en het aantal inwoners dat vrijwilligerswerk doet is relatief hoog vergeleken met elders.

Het is goed leven in Drenthe, maar niet voor iedereen

Het onderzoek laat ook zien dat bepaalde groepen achterblijven en hun brede welvaart onder druk staat. Eén op de zes Drenten ervaart moeite met rondkomen en daarbij stapelen doorgaans de financiële, sociale en gezondheidsproblemen op. Om te zorgen dat ook zij meer brede welvaart ervaren is het belangrijk om te werken aan deze problemen. Over het algemeen kijken Drenten hoopvol naar de toekomst, maar zijn er ook zorgen. Het financieel rondkomen, de betaalbaarheid van zorg en woningen en ongerustheid over de toenemende polarisatie worden vaak genoemd. “Deze uitkomsten onderstrepen het belang om te blijven investeren in gelijke kansen voor elke Drent” stelt Yvonne Turenhout, gedeputeerde van de provincie Drenthe. “Met de Sociale Agenda werken we samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en gemeenten aan een sociaal en levendig Drenthe voor iedereen. Met grote en kleine stappen die een positief verschil maken in het leven van onze inwoners. Denk hierbij aan  trajecten voor jongeren die dreigen uit te vallen op school, aanpakken gericht op het doorbreken van armoede van generatie op generatie, betere ondersteuning voor mantelzorgers, bewonersinitiatieven gericht op leefbaarheid in de eigen buurt en het werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt”.

Jongvolwassenen en Zuidoost-Drenthe kwetsbaar

Jongvolwassenen in Drenthe ervaren minder brede welvaart dan oudere leeftijdsgroepen. Zij hebben vaker moeite met rondkomen, het vinden van betaalbare woonruimte en scoren lager op welzijn en werktevredenheid. Mentale druk, stress en eenzaamheid nemen onder deze groep toe, zo blijkt uit het onderzoek. Het bevorderen van de gezondheid van jongeren in Drenthe is een prioriteit binnen de Sociale Agenda van de provincie, met name op het bevorderen van de mentale gezondheid. Dit gebeurt andere door programma’s mede mogelijk te maken. Zoals een inloopvoorziening op de school waar jongeren en hun ouders terecht kunnen voor een gesprek, training en advies vanuit het programma ‘Hulp op en om scholen’ van de gemeente Midden-Drenthe.

Toenemende ongelijkheid door demografische druk

De Monitor laat zien dat brede welvaart onder druk staat door factoren zoals (generatie)armoede, huisvestingsdruk, beperkte bereikbaarheid en afname van voorzieningen. Dit ziet er regionaal verschillend uit. In Zuidoost-Drenthe en in verstedelijkte gebieden als Assen, Hoogeveen en Meppel is de brede welvaart lager. Gezondheidsproblemen, werkloosheid, schulden en een lagere levensverwachting spelen hier een rol. Voor andere gebieden gelden weer andere uitdagingen zoals minder kassen op passend onderwijsaanbod of werkervaring voor jongeren die opgroeien in plattelandsgebieden.

Inzicht als basis voor actie

De Monitor Brede Welvaart Drenthe biedt gemeenten en provincie inzicht in de aandachtspunten die er zijn om de brede welvaart te versterken en de wijze waarop  die per regio verschillen. “Deze monitor Brede Welvaart is daarmee voor ons een belangrijk regionaal kompas: het laat opnieuw zien dat wij de juiste focus hebben binnen de Sociale Agenda met de thema’s naoberschap, bestaanszekerheid (kansengelijkheid), gezondheid en inclusie” aldus Yvonne Turenhout. “Tegelijkertijd is er veel werk aan de winkel, want de uitdagingen zijn nog lang niet opgelost. Samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en gemeenten blijven wij inzetten voor de grote en kleine stappen die een groot verschil maken Van groot belang dat de verschillen niet groter worden en de toekomstige generatie betere kansen heeft”.

De monitor is ontwikkeld door Trendbureau Drenthe en mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.