Onderzoek naar gezamenlijk warmtebedrijf Drenthe en Overijssel

Gepubliceerd op 9 mei 2025

Om huizen op grote schaal duurzaam te verwarmen en hiermee bij te dragen aan de energietransitie, wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een regionaal warmtebedrijf. Dit doen de provincies Drenthe en Overijssel samen met Energie Beheer Nederland (EBN - 100% eigendom van de Nederlandse Staat) en de regionale netwerkbedrijven RENDO Groep, Enexis Groep en Cogas. Vandaag ondertekenen deze partijen een intentieovereenkomst om de samenwerking te bekrachtigen.

De aanleiding voor deze samenwerking heeft ook te maken met de nieuwe landelijke Wet collectieve warmte. In de nieuwe wet - die naar verwachting 1 januari 2026 van kracht is - staat dat een warmtenet van een publieke partij (overheden of netwerk- en staatsbedrijven) moet zijn. Nu zijn warmtenetten voornamelijk in handen van private bedrijven. Om deze omslag goed te kunnen maken, willen de betrokken partijen de komende maanden analyseren wat nodig is voor een gezamenlijk publiek warmtebedrijf in Drenthe en Overijssel. Het wetsvoorstel Wet collectieve warmte wordt vanaf 19 mei in de Tweede Kamer behandeld.

Input vanuit gemeenten

In Nederland voeren de gemeenten de regie voor het verduurzamen van warmtevoorzieningen. De gemeenten in Overijssel en Drenthe leveren daarom waardevolle input voor de analyse van EBN, Enexis Groep, Cogas, RENDO Groep en beide provincies. Deze analyse kijkt ook naar de samenwerking met bestaande en in oprichting zijnde gemeentelijke warmtebedrijven.

Schaalvoordelen en stabielere prijzen

Naast een bijdrage aan de energietransitie, is het doel ook om met een gezamenlijk warmtebedrijf schaalvoordelen te realiseren, die leiden tot lagere bedrijfskosten en stabielere warmteprijzen. Een belangrijk punt voor energiegedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe: “De gemeenten in de provincies Drenthe en Overijssel staan voor dezelfde uitdaging in de warmtetransitie. Door interprovinciaal samen aan de slag te gaan, kunnen we kennis bundelen en kosten besparen.”

Energiegedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel vult aan: “Het doel is om gemeenten te ondersteunen waar nodig en waar gewenst. Op deze manier dragen we met elkaar bij aan een C02-neutraal land en vergroten we onze energieonafhankelijkheid. Tegelijkertijd bieden we onze inwoners een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam warmtealternatief.”

Voordelen huidige energieproblematiek

Ook bieden warmtenetten voordelen bij het aanpakken van de huidige energieproblematiek, zoals netcongestie. “Warmtenetten zorgen ervoor dat we het elektriciteitsnet niet onnodig zwaarder belasten en zijn binnen de energietransitie een belangrijk alternatief voor aardgas,” aldus Jeroen Sanders (CTO van Enexis) namens Cogas, RENDO Groep en Enexis Groep.

Herman Exalto directeur warmtenetten Energie Beheer Nederland stipt daarnaast nog een voordeel aan: “De internationaal roerige tijden en de recente gascrisis tonen het belang aan om na te denken over grip en controle op de eigen warmtevoorziening. Met warmtenetten gevoed door eigen Drentse en Overijsselse warmtebronnen grijp je de kans om minder afhankelijk te zijn van het buitenland voor de warmtevoorziening.”