Provincie wil aanschaf aquarel ’Landschap met boerderij’ van Van Gogh financieel ondersteunen

Gepubliceerd op 21 juni 2024

De provincie Drenthe wil het Drents Museum ondersteunen bij de financiering van de aquarel ‘Landschap met een boerderij’ van Vincent Van Gogh. Het Drents Museum heeft op vrijdag 21 juni bekend gemaakt dat zij het werk, waarschijnlijk het laatste beschikbare werk van Vincent van Gogh gemaakt in Drenthe, heeft aangekocht. Het gaat om een aquarel uit 1883 dat een Drentse boerderij laat zien in een typisch Drents landschap uit Vincent van Gogh zijn tijd. “Het is een werk dat nog steeds perfect past bij het beeld van Drenthe. Bovendien versterkt de aquarel onze positie als Van Goghprovincie en vergroot deze aanschaf de aantrekkingskracht voor bezoekers naar onze provincie”, aldus gedeputeerde Jisse Otter. Het college van Gedeputeerde Staten stelt voor aan Provinciale Staten om eenmalig een subsidie te verstrekken van 1 miljoen euro aan het Drents Museum. Met deze aankoop is dit werk, net als de rest van de collectie van het Drents museum, eigendom van de provincie Drenthe.

Sinds 2023 maakt de provincie zich sterk voor het zichtbaar en beleefbaar maken van het verhaal van Vincent van Gogh in Drenthe. Dit doet de provincie samen met de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Het verhaal van Vincent van Gogh biedt inspiratie aan velen: jong, oud, inwoner en bezoeker. Dit blijkt uit de grote belangstelling voor de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent’ in het Drents Museum, lokale activiteiten rondom Van Gogh, het cultuureducatieprogramma binnen het onderwijs, het vernieuwde Van Gogh Huis en de nieuwe fiets- en wandelroutes in de provincie.

Unieke kans

De aankoop van de aquarel is een unieke kans aangezien het, voor zover nu bekend, het enige Drentse werk is van Van Gogh dat nog in particulier bezit was en op de markt kon komen. Het werk vormt daarbij ook een sleutelstuk binnen de rol die Drenthe speelde in Van Goghs ontwikkeling als kunstenaar. Het laat zowel een karakteristiek beeld van Drenthe zien als een kleurenpalet dat de komst van het modernisme binnen Van Goghs werk aankondigt. Het werk is een unieke toevoeging op de twee andere Drentse Van Goghs die al tot de collectie van het Drents Museum behoren: ‘De turfschuit’ en de ‘Onkruid verbrandende boer’ (aangekocht samen met Van Gogh Museum Amsterdam).

Drents Museum

Het Drents Museum heeft zowel in de provincie, nationaal en internationaal een belangrijke positie veroverd. Het Drents Museum creëert en programmeert tentoonstellingen van een hoge (inter)nationale kwaliteit. Met lef en ambitie zetten ze tentoonstellingen neer zoals die over Vincent van Gogh of over Frida Kahlo met Viva la Frida! in 2021-2022. Voor de provincie Drenthe beheert het de collectie van Drenthe voor heel Nederland. Het Drents Museum heeft dan ook een unieke positie in ons museumbestel. De collectie en gebouwen zijn eigendom van de provincie Drenthe. Met het vertellen van het indrukkwekkende verhaal van Vincent van Gogh afgelopen zomer is de mogelijkheid gekomen om dit bijzondere werk aan te schaffen.

Met de steun van provincie Drenthe, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Mondriaan Fonds, C&W de Boer Stichting, de VriendenLoterij, het Aankoopfonds Drents Museum en Stichting Vrienden van het Drents Museum is Van Goghs Landschap met een boerderij uit 1883 weer thuis in Drenthe!