Energielening Collectieven beschikbaar bij Energiefonds Drenthe

Gepubliceerd op 11 juni 2024

Vanaf morgen kunnen energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) gebruikmaken van een lening van het Energiefonds Drenthe voor hernieuwbare energieprojecten. De ‘Energielening Collectieven’ is beschikbaar voor lokale energie-initiatieven tot een bedrag van 200.000 euro. Deze lening is aan te vragen voor projecten waarvoor de aanvrager al eerder een SCE- of een SDE-subsidie heeft ontvangen.

Vandaag stemden Gedeputeerde Staten in met een verbreding van de inzet van het fondsvermogen van het Energiefonds Drenthe waardoor de Energielening Collectieven mogelijk wordt gemaakt. De financiering voor de lening komt uit het fonds Verduurzaming maatschappelijk vastgoed waarvoor Provinciale Staten eerder € 6,6 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Dit fonds wordt dus nu uitgebreid met een lening voor collectieven.


Zowel VvE’s als energiecoöperaties en andere lokale energie-initiatieven kunnen deze lening gebruiken voor hernieuwbare energieprojecten, zoals een zon-op-dak-project.

De uitbreiding van het fonds sluit aan op andere inspanningen van de provincie Drenthe om energiecollectieven te ondersteunen. Zo maakte de provincie een week eerder bekend dat het Programma Lokale Energietransitie Drenthe een aanvullende subsidie ontvangt om energiecoöperaties de komende tijd goed te ondersteunen.

De Energielening Collectieven is aan te vragen via de website van het Energiefonds Drenthe. Daar staan ook alle voorwaarden beschreven.