Rondreizend kunstwerk schittert in Drents Museum


Een kunstwerk in de vorm van een jurk; dat is de Amsterdam Rainbow Dress. Deze jurk heeft als doel het debat aan te moedigen en het bewustzijn te vergroten over inclusie en gelijke rechten van de mens over de hele wereld. Na New York City, Seoul, Stockholm, Athene en Madrid komt deze bijzondere jurk van 5 tot en met 10 maart naar het Drents Museum in Assen. Henk Nijmeijer, de Regenboogambassadeur van de provincie Drenthe, heeft de jurk naar Drenthe gehaald: “Je krijgt zo’n jurk niet zomaar naar het Drents Museum, dat is nog best een klus!”

Henk Nijmeijer, voormalig Statenlid namens GroenLinks, is één van de drijvende krachten als het aankomt op het vergroten van de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTIQ+) in Drenthe. Als Regenboogambassadeur van de provincie Drenthe geeft hij vorm en inhoud aan het Drentse regenboogbeleid. Het was niet makkelijk om de jurk naar Drenthe te krijgen, maar Henk is blij dat het hem gelukt is: “Ik ben met de ontwerper in gesprek gegaan en daarna heb ik contact gelegd met de directeur van het Drents Museum. Het is mooi dat het gelukt is en dat hij ruimte in het programma had om de jurk te kunnen tentoonstellen. De jurk heeft de hele wereld over gereisd en nu na verschillende wereldsteden bezocht te hebben, komt hij eindelijk bij ons. De jurk is een gespreksstarter en wil mensen informeren over hoe het met de LHBTIQ+ wereldwijd gesteld staat."

Ook in Nederland is er nog steeds veel ongelijkheid. Henk: “Ik ben gehuwd met een man, maar in andere landen wordt mijn huwelijk niet erkend. Ook wordt er op straat anders naar ons gekeken. Ik wil gewoon, net als hetero’s, overal geaccepteerd worden. Ook is er veel discussie over transgenders.”

De missie van onze Regenboogambassadeur is duidelijk: “De samenleving kan een stuk mooier zijn als we elkaar meer accepteren en respecteren. Dat is de strijd die ik wil blijven voeren. Ik wil, net als iedereen, worden geaccepteerd en mezelf kunnen zijn. En dan niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld. Er gebeuren in deze wereld nog steeds te veel onrechtvaardige dingen en het is belangrijk dat rechten van LHBTIQ+ worden verbeterd.”

The Amsterdam Rainbow Dress - Foto: Heleen Haijtema

Een bijzonder gewaad met een bijzondere betekenis

De jurk is een bijzonder exemplaar. De Rainbow Dress is ruim 16 meter lang en bestaat uit maar liefst 68 vlaggen. De ‘body’ van deze jurk is gemaakt van de Amsterdamse stadsvlag. Henk: “De jurk is indrukwekkend en staat voor mij symbool voor mijn ‘strijd’ en voor de ‘hoop’ die ik heb met betrekking tot deze onderwerpen. De jurk bestaat uit vlaggen van landen waar LHBTIQ+ strafbaar is bij de wet. In acht van deze landen leidt het verrichten van homoseksuele handelingen tot de doodstraf. Als straffen volledig worden afgeschaft, wordt de desbetreffende vlag vervangen door een regenboogvlag."

"Negen vlaggen zijn inmiddels vervangen door een regenboogvlag, daarom heet het ook ‘The Rainbow Dress’. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de jurk verandert in één grote regenboogvlag. Het geeft voor mij persoonlijk in elk geval weer dat er nog een grote strijd moet worden gevoerd en dat we nog een lange weg hebben te gaan. Ik hoop dat de jurk uiteindelijk één grote regenboog wordt en dat ik dit mag meemaken!”

Het Drentse regenboogbeleid

Het is van groot belang dat iedereen zichzelf kan zijn. Ook in Drenthe is er nog genoeg werk te doen als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+. Gelukkig zijn we volgens Henk goed op weg: “We mogen best wat vaker stilstaan bij en trots zijn op het feit dat Drenthe de enige provincie is waarin alle gemeenten vanuit de Sociale Agenda bezig zijn met het ontwikkelen van een inclusie- en regenboogbeleid. Naast dat er een Regenboogambassadeur is, zijn we sinds 2016 zijn we de regenboogprovincie van Nederland. Hiermee willen we benadrukken dat iedereen meetelt en geven we een duidelijk signaal af. Drenthe maakt zich samen hard voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+.”

De fotosessie in het Drents Museum - Foto: Susan Pathuis

Bewonder de jurk met eigen ogen

De jurk wordt tussen 5 en 10 maart tentoongesteld in het Drents Museum. Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.