Nieuwjaarsspeech 2021: Drenten brengen hun gelukwens over


Alles is anders in coronatijd, dus ook de traditionele nieuwjaarsreceptie en -speech die normaal gesproken rond deze tijd plaatsvinden in het provinciehuis. Als alternatief blikken zes Drenten uit verschillende sectoren, samen met commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, terug op het coronajaar en spreken zij hun hoopvolle verwachtingen voor 2021 uit.

Vanuit Coevorden komt Herman Woltersom aan het woord, waar dit jaar het startschot gegeven zou worden voor een bijzonder herdenkingsjaar. Want, we zouden het bijna vergeten, 2020 was het jaar waarin we 75 jaar zijn bevrijd. Ruim honderd historische militaire voertuigen zouden over de Bentheimerbrug trekken, precies zoals de geallieerden dat destijds deden. Het feest ging niet door, maar herdenkingsvrijwilliger Woltersom houdt moed: “We hopen in 2021 de bevrijding toch nog op gepaste wijze te kunnen herdenken en vieren.”

Wat wel doorging in 2020: Hét Duurzaam Drenthe Event, de verkiezing van het duurzaamste bedrijf van Drenthe. Rob Castien is de trotse directeur van het winnende bedrijf, Resato uit Assen, een pionier op het gebied van de opslag van waterstof. Hij is optimistisch: “2021 wordt het jaar van vernieuwing, van licht aan het eind van de tunnel.”

Bekijk hier de alternatieve nieuwjaarspeech:

Ook restauranteigenaar Sander Vos van restaurant de Turfsteker in Westerbork blijft positief, ondanks de harde klappen die zijn sector gekregen heeft. Het coronajaar bood ook kansen, vertelt hij. Zo nam hij in zijn dorp een historisch bedrijf op een historische plek over. En hij blijft dus geloven in betere tijden: “Het wordt een prachtig mooi jaar, ik weet het zeker. Kop d’r veur!”

Sietske Ras, relatiemanager van Icare, vertelt over de lessen die geleerd zijn. “En dat is dat we vooral moeten proberen de noodzaak van zorg te voorkomen. Door gezond te eten en goed te bewegen. En ook door met elkaar in contact te blijven, voor zover mogelijk natuurlijk.”

2020 was natuurlijk ook het jaar waarin we veel plezier beleefden aan de natuur. Boswachter Kees van Son drukt dat vanaf het Balloërveld mooi uit: “Buiten is goed voor je, buiten kun je sporten bewegen, je hoofd leegmaken. En waar kan dat beter dan in Drenthe? Maar soms is het wel érg druk. Dat hoeft niet. Houd je aan de regels dan is er genoeg ruimte voor iedereen.”

Ook de vicevoorzitter van het Drents parlement, Ralph du Long, komt aan het woord. Hij vertelt over het voorbije jaar waarin digitaal vergaderen de norm werd. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma doet tot slot een oproep aan alle Drenten, om met haar in gesprek te gaan. “Als commissaris wil ik natuurlijk ‘in verbinding’ blijven, weten wat er speelt en leeft in de provincie. Daarom nodig ik hierbij alle Drenten uit om contact met mij te zoeken en met mij digitaal - en over een tijdje hopelijk in het echt - in gesprek te gaan.” De commissaris heeft hier iedere vrijdagochtend tijd voor ingeruimd. Iedereen die iets groots of kleins wil delen kan Klijnsma een mailtje sturen, via ‘tip de commissaris’ op de site van de provincie.