Genomineerden ‘Hét compliment van Drenthe’ stellen zich voor


Op Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt Hét compliment van Drenthe uitgereikt. Dit is een blijk van waardering van de provincie voor waardevolle vrijwilligersprojecten. In deze editie staat aandacht voor het thema ‘armoede’ centraal. De vijf genomineerden zijn bekend, tijd om ze even persoonlijk aan het woord te laten.

“Kinderen krijgen het gevoel dat ze erbij horen”

Stichting Kinderkamp Zuidoost Drenthe organiseert al 50 jaar zomerkampen voor kinderen uit de regio. “We nemen elk jaar zo’n 40 kinderen mee”, vertelt Soraya van der Veen. “Het gaat om kinderen aan de onderkant van de samenleving, die in tweedehands kleding rondlopen en die bijvoorbeeld ergens driehoog achter wonen. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar het is heel fijn dat deze kinderen op het kinderkamp kunnen zien dat ze niet de enigen zijn, dat ze erbij horen, dat ze óók op vakantie gaan. Dat ze zich niet hoeven te schamen voor de situatie waar ze in zitten, want iedereen zit in dezelfde situatie. En ze zien hoe het ook kan; drie maaltijden per dag krijgen en ook ’s een keer naar een betaald zwembad gaan. Bij ons voelen de kinderen zich altijd thuis, al onze vrijwilligers komen uit de buurt dus we praten Drents met elkaar, we doen Drentse spelletjes en we doen vooral lekker gek. We zijn heel blij met deze nominatie, we kunnen alle aandacht goed gebruiken. We draaien volledig op donaties en de inzet van vrijwilligers. Een zomerkamp organiseren kost al gauw tussen 10 en 12 duizend euro, dus je kunt je voorstellen dat alle bijdragen welkom zijn. En bovenal is deze nominatie al een mooie blijk van waardering voor al diegenen die zich al jarenlang inzetten voor deze kwetsbare groep kinderen.”

We zijn heel blij met deze nominatie, we kunnen alle aandacht goed gebruiken. We draaien volledig op donaties en de inzet van vrijwilligers.

Vakantiegevoel voor mensen die het niet breed hebben

Andre Blaauwgeers, is de founding father van het Griendtsveenpark; 35 jaar geleden begon hij als vrijwilliger met het inrichten van het inmiddels 12.000 vierkante meter tellende park op de grens tussen Erica en Schoonebeek in het Amsterdamscheveld. De nominatie voor ‘Hét compliment’ betekent heel veel voor hem en zijn vrijwilligers legt hij uit. “We bieden hier ontspanning aan mensen die het niet breed hebben, en die hier met hun kinderen toch een vakantiegevoel beleven. Ook krijgen jongeren met een verstandelijke beperking bij ons praktijklessen, ze gaan in de weer met de bladhark, doen spitwerk, voeren de beesten. De 40 vrijwilligers die bij ons actief zijn in veel gevallen werkloos, hebben bijvoorbeeld een burn-out doorgemaakt en herstellen door het werk bij ons; ze zijn actief in de horeca of verzorgen de dieren, een andere groep zorgt voor het onderhoud. Als we de prijs zouden winnen is het bijbehorende geldbedrag wel besteed; we hebben op ons terrein een prachtig paviljoen waar buurtactiviteiten worden georganiseerd, maar we hebben ook bijgebouwtjes die goed onderhouden moeten worden. En dat kost geld. Maar bovenal is het een geweldige stimulans voor iedereen die zich bij ons vrijwillig inzet. En dat geldt natuurlijk ook voor mijzelf.”

Noaberschap in ere herstellen

Piet Wolters is één van de maar liefst 120 vrijwilligers die in Gasselternijveen Dorpscoöperatie de Brug draaiende houdt. “We hebben een huiskamer ingericht, multifunctioneel centrum ‘De spil’ waar activiteiten voor ouderen worden georganiseerd”, vertelt Wolters over het werk van zijn coöperatie. “Om ouderen daarnaartoe te brengen hebben we de beschikking over onze eigen bus, die heel toepasselijk ‘de Spilexpress’ heet. Met die bus maken we ook leuke uitstapjes. Het is misschien gek om te zeggen, maar dit initiatief is echt een succes. Dat blijkt wel uit het feit dat dit huiskamerconcept inmiddels navolging gekregen heeft in 9 omringende dorpen. Ook hebben we een dorpsloket waar vrijwilligers, samen met professionals, vragen van dorpsbewoners oppakken. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een klusje dat uitgevoerd moet worden. De prijs en ook het geldbedrag zijn heel erg welkom, want we moeten onszelf bedruipen. Wat het geheim is van ons succes? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik zie in ieder geval dat mensen saamhorigheid ervaren. Het ouderwetse noaberschap herstellen, dat is een heel mooi streven waar we ons graag voor inzetten.”

De sportvereniging als verbindende factor

Lydia Pieters is bestuurslid van Sportvereniging Tynaarlo die op 370 leden maar liefst 175 vrijwilligers telt. “We hebben een hele actieve vereniging waar - buiten coronatijd om - ontzettend veel wordt georganiseerd. Onze missie is dat iedereen betaalbaar moet kunnen sporten en dankzij al die vrijwilligers is de contributie laag en kunnen we die ambitie waarmaken. Bij ons kunnen mensen voetballen, maar we bieden ook gymnastiek, volleybal en organiseren ook wandelactiviteiten. Zodoende is Sportvereniging Tynaarlo een club die alle mensen in het dorp en ook daarbuiten verbindt. Zelf heb ik dat ook ervaren; ik ben ‘import’ en heb dankzij mijn vrijwillgerswerk bij de club echt mijn plek in het dorp gevonden. Ik vind het ook ontzettend belangrijk dat de kinderen niet alleen op school samen komen, maar ook op de club. De sportvereniging zorgt echt voor verbinding en levendigheid in het dorp. Als we de prijs zouden winnen dan is het vooral mooi om alle vrijwilligers met een tastbare attentie in het zonnetje te zetten.”

Zelf heb ik dat ook ervaren; dankzij mijn vrijwillgerswerk bij de club heb ik echt mijn plek in het dorp gevonden.

Drentse voedselbanken

Drie Drentse voedselbanken zijn gezamenlijk genomineerd: Voedselbank Noordenveld, Voedselbank Zuidwest-Drenthe en Voedselbank Hart van Drenthe. Namens die laatste voedselbank vertelt Valery Hoogendoorn dat de nominatie voor Hét compliment als blijk van waardering in deze tijd extra welkom is, omdat het werk in deze coronatijd heel veel vraagt van alle vrijwilligers. “We kunnen extra aandacht voor ons werk ook goed gebruiken vanwege de bijkomende publiciteit. Want er is toch vaak schroom bij mensen om naar de voedselbank te stappen. Terwijl ik verwacht dat de komende tijd steeds meer mensen een beroep op ons zullen moeten doen, bijvoorbeeld zzp’ers die het steeds moeilijker krijgen. Deze nominatie is natuurlijk ook een mooie waardering voor onze vrijwilligers. We hebben een trouwe groep van zo’n 130 tot 150 mensen in totaal. Sommigen van hen behoren ook tot de risicogroep. De coronatijd heeft ook mooie dingen opgeleverd; zo werken we nu samen met het Rode Kruis dat vinger aan de pols houdt bij het kwetsbare deel van onze vrijwilligers. En omdat onze locatie in Assen niet coronaproof was, hebben we in samenwerking met de gemeente nu een nog betere locatie kunnen vinden dan voorheen.”


Steun jouw favoriet

Met Hét compliment van Drenthe zet de provincie vrijwilligers in het zonnetje en krijgen zij een kans om wat extra’s te doen met 3.000 euro voor een vereniging, club, initiatief of organisatie in Drenthe. In deze editie is er in het bijzonder aandacht voor het thema ‘armoede’ in welke vorm dan ook. Dit thema komt uit de Sociale Agenda Drenthe. Elk jaar komt een ander thema uit deze Agenda aan bod.

Iedereen kan tot 15 november de jury helpen de winnaar te kiezen. Dit kan door je favoriete vrijwilligersorganisatie te steunen via www.provincie.drenthe.nl/compliment.

Op de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt Hét compliment van Drenthe uitgereikt. Vanwege het coronavirus is nu nog niet duidelijk op welke manier en waar de uitreiking precies plaats zal vinden. Daarover volgt later meer informatie.