"Jong Drents poptalent ondersteunen we graag!"


In Drenthe hebben we veel jong muzikaal talent. Om hen te stimuleren om ervaring op te doen op een professioneel podium, kunnen zij subsidie krijgen van de provincie. Deze zogeheten popvouchers kunnen nog tot eind augustus worden aangevraagd. Beleidsmedewerker cultuureducatie- en participatie Ineke Pul van de provincie Drenthe vertelt er in deze aflevering van Mede mogelijk gemaakt door meer over.

“De popvoucher is twee jaar geleden door de provincie Drenthe in het leven geroepen om Drents poptalent de mogelijkheid te geven zich verder te ontplooien en meer podiumervaring op te doen,” begint Ineke haar verhaal. “Jonge talenten uit Drenthe tussen de 12 en 27 jaar kunnen een bijdrage van 500 euro aanvragen bij de provincie. De regeling is voor alle disciplines binnen de popcultuur.” Singer-songwriters, Dj’s, rappers, zangers & zangeressen: iedereen kan in principe in aanmerking komen voor de bijdrage.

Professioneel

“Natuurlijk zijn daar wel een aantal voorwaarden aan verbonden,” vertelt Ineke. “Het geld moet gebruikt worden voor een activiteit in aanloop naar een optreden op een podium, waarbij geluid, licht, de programmering en de faciliteiten professioneel zijn geregeld. Voorbeelden hiervan zijn een performance in De Tamboer in Hoogeveen, Podium Zuidhaege in Assen of tijdens het Hello Festival of de Uitmarkt in Emmen. Dat optreden en de activiteiten op de weg ernaartoe moeten binnen één jaar na de aanvraag plaatsvinden.”

Inmiddels zijn er al 47 aanvragen behandeld of in behandeling. Goedgekeurde aanvragen zijn divers; een singer-songwritersopleiding in Amsterdam volgen, een videoclip maken of een song opnemen in een professionele studio. De popvoucher kan ook worden gebruikt voor het inhuren van een coach of professional, het verbeteren van de performance of het financieren van een EP of fotoshoot. De voucher is niet bedoeld voor de aanschaf of het onderhoud van instrumenten of apparatuur, kleding, schoenen en uiterlijke verzorging.

Successen

“Jongeren die de popvoucher aanvragen, willen zich echt ontwikkelen en zetten - met behulp van deze provinciale stimulans – stappen in de goede richting. Omdat acts alleen gebruik van de regeling kunnen maken als ze een optreden op een openbaar podium in het vooruitzicht hebben, zien we als subsidieverstrekker de resultaten snel terug,” zegt Ineke. “Neem als voorbeeld de Emmense singer-songwriter Isa Zwart. Zij heeft, dankzij de popvouchers, zelfs drie songs kunnen opnemen!” En nog mooier is het voorbeeld van singer-songwriter Hannah Mae, die in 2019 de popvoucher van de provincie ontving. “Zij won in 2019 de Cultuurprijs Emmen en werd op 13 januari van dit jaar verkozen tot Beste Talent op Popgala Noord!”

Laatste ronde

“Nu publieke evenementen tot 1 september geannuleerd zijn, zitten veel jonge makers thuis,” vertelt Ineke. “Deze vrije tijd is uitermate geschikt om jezelf te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld produceren, mixen, masteren en opnemen. De laatste ronde popvouchers van de provincie Drenthe kan je daarbij financieel helpen. Gewoon doen, je kan nog een aanvraag doen tot eind augustus!” aldus Ineke.

Met andere woorden…

… Wil jij een nummer releasen, een clip schieten of bijvoorbeeld een masterclass volgen? Wil je je ontwikkelen of profileren als muziekact, dansgroep of graffity-artiest? Wil je een workshop volgen, studioruimte huren, een professionele danser vragen jou te helpen met je moves of een cd opnemen?  En woon jij of minstens tweederde van jouw act in Drenthe? Vraag dan die 500 euro aan! Dat kan óók als je dit seizoen al eens een popvoucher hebt ontvangen!


VoorDrenthe: Mede mogelijk gemaakt door

In de reeks ‘VoorDrenthe: Mede mogelijk gemaakt door’ belichten we vanuit twee kanten samenwerkingen tussen partners in Drenthe en de provincie Drenthe. Via video komt een partner aan het woord. Dit kan gaan over een subsidieregeling waar hij/zij gebruik van heeft gemaakt of een andere vorm van partnerschap. In tekst wordt de rol van de provincie aan de hand van een interview verder uitgewerkt. In Drenthe doen we het samen, zoals deze reeks laat zien.

Meer informatie, aanvragen & hulp

Wil je meer informatie of de popvoucher aanvragen? Kijk dan op de website van de provincie Drenthe. Heb je hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan contact op met Jan Stam van Stichting Kunst & Cultuur. K&C helpt muzikanten, dansers en andere poptalenten een goede financiële aanvraag te toen. De aanvraag wordt bij de provincie behandeld door Astrid Oost van het team Subsidie en Inkoop en ook zij kan jouw vragen beantwoorden. Je kunt mailen naar post@drenthe.nl of bellen naar (0592) 36 55 55.