Provincie Drenthe en Preventiefonds Assen steunen pilot met wandelcoaches
Voor inwoners met beginnende psychische klachten start in Assen een nieuw initiatief: wandelcoaching in de natuur. Met steun van de provincie Drenthe en het Preventiefonds van gemeente Assen krijgen vijfentwintig mensen de kans om begeleid te worden door een professionele wandelcoach. Het doel: mentale gezondheid versterken en de druk op de geestelijke gezondheidszorg verlichten.
De pilot is een samenwerking tussen Tjisse Brookman (adviseur Natuur en Gezondheid), Jolanda Maas van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), GGZ Drenthe, Vaart Welzijn, Dr. Drenthe, Het Coach Bureau en de Havendokters. De provincie ondersteunt het project via het innovatiebudget Gezondheid van de Sociale Agenda en verstrekt een subsidie van € 37.000 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Drenthe investeert in preventie
Gedeputeerde Yvonne Turenhout: “In Drenthe geloven we in de kracht van preventie. Met deze pilot zetten we in op vroegtijdige hulp, zodat mensen niet onnodig op een wachtlijst belanden. We onderzoeken bovendien hoe we deze aanpak kunnen verankeren in zorg en welzijn. Daarmee lopen we landelijk voorop en daar ben ik trots op.”
Hulp op een andere manier
Steeds meer mensen in Drenthe worstelen met hun mentale gezondheid. Tegelijkertijd lopen de wachttijden in de GGZ op tot soms meer dan een jaar. Deze pilot biedt tijdige, laagdrempelige ondersteuning aan mensen die het risico lopen om op een wachtlijst te belanden. Zo worden grotere problemen voorkomen.
Wandelcoaches zijn professionals uit de zorgsector die, al lopend in de natuur, mensen helpen om veerkracht op te bouwen en weer in balans te komen. De aanpak is bewezen effectief bij stress, somberheid en andere klachten. Coaching in de buitenlucht is niet alleen rustgevend, maar zet letterlijk en figuurlijk in beweging.
Gelijke kansen op mentale ondersteuning
Op dit moment is wandelcoaching vaak alleen toegankelijk voor mensen die het zelf kunnen betalen of via hun werk krijgen aangeboden. Deze pilot onderzoekt of – bij bewezen effect – de aanpak structureel opgenomen kan worden in het zorg- of welzijnsaanbod. Daarmee wordt het ook beschikbaar voor mensen met een laag inkomen of zonder werkgever. Zo draagt het project bij aan meer gelijke kansen op hulp en het verkleinen van gezondheidsverschillen.