Heel Emmen zingt, speelt en danst voor Oekraïne


Nee, lang duurde het niet voordat koordirigent Jan Smale uit Nieuw-Amsterdam in actie kwam nadat Oekraïne werd binnengevallen door de Russen. Hartverscheurende beelden kwamen binnen op het journaal en via de media en Smale voelde dat hij iets moest doen voor het getroffen land en haar inwoners. “Je gaat je afvragen, wat kan ik doen?”, vertelt Smale. “Als koordirigent denk je dan direct aan een benefietconcert met je eigen koren.” Maar al snel werd zijn plan groter. Een benefiet-estafette moest het worden.

Onder het motto ‘Heel Emmen zingt, speelt en danst voor Oekraïne’ ging Smale aan de slag met het samenstellen van een zeskoppige werkgroep. “Samen, is het sleutelwoord”, vindt Smale. “Dus wilden we het breder trekken dan alleen onze eigen koren en groepen. We zijn aan de slag gegaan en hebben ook andere koren, bandjes en dansgroepen benaderd met de vraag of ze mee wilden helpen. En dan niet alleen in Emmen, maar in meerdere dorpen in onze gemeente.”

Enthousiast

De werkgroep kreeg veel bijval en medewerking. Vanuit de plaatselijke muziek- en danswereld was de animo groot. Maar liefst 20 groepen hebben zich aangemeld. En ook in de dorpen bleek men enthousiast, waardoor er snel geschakeld en georganiseerd kon worden. Op 9 april is de benefiet-estafette afgetrapt in de Grote Kerk van Emmen en ook Erica en Nieuw-Amsterdam hebben inmiddels kunnen genieten van een muzikale middag. “De opbrengst van deze dagen is geweldig”, vindt Smale wijzend op de ruim 1.800 euro die inmiddels is opgehaald.

Met nog een drietal middagen voor de boeg in Schepershof Emmen (1 mei), het dorpshuis van Schoonebeek (22 mei) en de “grande finale” in het ATLAS theater van Emmen (29 mei) hoopt Smale dit bedrag nog te verhogen. “Hoeveel? Geen idee, dat durf ik niet te voorspellen”, vertelt hij bescheiden, “maar we hopen op een leuke opbrengst voor Giro 555 ten bate van Oekraïne.” Dat het bedrag naar Giro 555 gaat is een bewuste keuze. Smale: “Je wilt dat het goed terecht komt. Daar waar het geld het hardst nodig is. Giro 555 heeft dit in kaart en steunt onder meer het Rode Kruis in haar werkzaamheden.”

Oekraïens volkslied

Rode draad in de estafette is dat elke muzikale middag begint met het Oekraïens volkslied. “Leuk, maar lastig”, vertelt Smale. “Gelukkig kregen we hulp van een aantal Oekraïners die hier al zijn. Zij hebben ons geholpen met de uitspraak en dat is best goed gegaan.” Na de repetities stonden de Oekraïense trots na te genieten. “You nailed it, was hun boodschap”, besluit de koordirigent lachend. “Een mooi moment.” 
 
Vrijwillige bijdragen voor Oekraïne zijn welkom tijdens de concerten. Voor het afsluitende benefietgala op 29 mei (vanaf 14.00 uur) in het ATLAS theater moeten bezoekers een kaartje kopen. Deze zijn á 7,50 euro verkrijgbaar via www.atlastheater.nl en aan de deur. De volledige opbrengst gaat naar Giro 555 t.b.v. Oekraïne.  
 
De benefiet-estafette is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van provincie Drenthe.