Genomineerden ‘Hét compliment van Drenthe’ stellen zich voor


Op Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt 'Hét compliment van Drenthe' uitgereikt. Dit is een blijk van waardering van de provincie voor waardevolle vrijwilligersprojecten. In deze editie staat het thema ‘inclusie’ centraal. Uit de 66 aanmeldingen zijn vijf initiatieven gekozen, tijd om de genomineerden aan het woord te laten.

#MEEDOEN - Samen aan de slag Hoogeveen

“Met #Meedoen betrekken we AZC-bewoners bij vrijwilligerswerk. Zo kunnen ze écht mee gaan doen in Nederland. We bekijken samen met de AZC-bewoner wat het beste bij de persoon past. We ondersteunen hen bij sociale contacten en bij het leren van de Nederlandse taal. En ze ontmoeten andere Nederlanders. Hiermee vergroten we de kans op succesvolle integratie in Nederland of een duurzame terugkeer naar het land van herkomst. Vanuit verschillende verenigingen, stichtingen en buurtinitiatieven worden klussen aangeboden waar de vrijwilligers mee aan de slag kunnen. Denk aan reparatiewerk, assisteren bij sportactiviteiten of koken. Jaarlijks zijn er ongeveer 120 AZC-bewoners betrokken bij klussen.”

Meer informatie: https://www.facebook.com/AandeSlagHoogeveen/

Acanthis, vrijwillige zorgondersteuning bij sterven

“De 280 vrijwilligers van Acanthis ondersteunen sinds 2003 inwoners van Drenthe in de terminale- en stervensfase van hun leven en hun mantelzorgers. Dit doen we bij mensen thuis en in hospices. We bieden rust, een luisteren oor, aandacht en (emotionele) ondersteuning aan cliënt en mantelzorger. Dit doen we door bijvoorbeeld boodschappen te doen, kleine huishoudelijke klussen of ’s nachts waken. De vrijwilligers volgen allemaal een opleiding om goed met zieke/terminale mensen om te kunnen gaan. De erkenning in de vorm van deze nominatie kunnen we wel gebruiken, hartstikke mooi! Ook in coronatijd kwamen vrijwilligers helpen en daardoor konden we open blijven, dus een waardering zou zeker op z’n plek zijn!”

Meer informatie: https://www.acanthiszorg.nl/

Stichting Voedseltuin Emmen

“Met veel liefde en inzet werken onze vrijwilligers, vanuit verschillende culturen, van de Stichting Voedseltuin Emmen in de grote moestuin om zo de klanten van de voedselbank van verse, onbespoten groenten te kunnen voorzien. Het mes snijdt aan twee kanten; enerzijds het gezamenlijk verbouwen van aardappelen en groenten wat zorgt voor gemeenschapszin bij de groep vrijwilligers. Anderzijds is het een mooie bijdrage aan het werk van de Voedselbank.”

Meer informatie: https://www.voedselbankzuidoostdrenthe.nl/stichting-voedseltuin-emmen/

Stichting Ouderenvervoer Norg

“Stichting Ouderenvervoer Norg verzorgt sinds 1996 vervoer voor mensen ouder dan 55 jaar en mensen van alle leeftijden met een beperking, die geen gebruik kunnen maken van het reguliere vervoer in rondom Norg. Wij vinden dat iedereen actief mee moet kunnen doen aan het maatschappelijk verkeer, vervoer mag daarvoor nooit een belemmering zijn. De bus is voorzien van rolstoellift, waardoor ook mensen met een beperking mee kunnen rijden. De activiteiten van de vrijwilligers bestaan uit het rijden met de bus, het plannen van de ritten, het organiseren van uitjes en het onderhoud van de bus en de website. We zijn heel blij met deze nominatie, er wordt namelijk heel hard gewerkt dus deze waardering is al heel mooi.”

Meer informatie: https://stichting-ouderenvervoer-norg.business.site/

Stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel (PGM)

"PGM Meppel maakt sinds 1998 de paardensport toegankelijk voor mensen met een beperking. Vrijwilligers helpen bij de lessen, helpen mensen op de paarden en de menwagen, bieden hulp bij de begeleiding, verzorgen de paarden en doen verschillende werkzaamheden in de stallen. De slogan is ‘Paardrijden voor iedereen’. De lessen zijn zo ontwikkeld dat mensen met een beperking de mogelijkheid hebben om op hun manier, met de juiste middelen en ondersteuning de paardensport te bedrijven. De lessen zijn belangrijk voor meer vertrouwen, meer zelfstandigheid, verbetering van balans en coördinatie en door samenwerking zien we vaak een verandering in sociale vaardigheden. Deze nominatie is superleuk! Maakt ons echt dolgelukkig.”

Meer informatie: https://pgmmeppel.nl/


Steun jouw favoriet

Met ‘Hét compliment van Drenthe’ zet de provincie Drenthe vrijwilligers zie zich inspannen voor de maatschappij, in het zonnetje. Ook krijgen zij een kans om wat extra’s te doen met € 3.000 voor een vereniging, club, initiatief of organisatie in Drenthe. Dit keer is er in het bijzonder aandacht voor het thema ‘inclusie’.

Vanaf 20 oktober tot en met 31 oktober kan het publiek de jury helpen de winnaar te kiezen. Dit kan door het steunen van de favoriete vrijwilligersorganisatie via www.provincie.drenthe.nl/compliment. Op de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt ‘Hét compliment van Drenthe’ uitgereikt.