Voedsel van Drentse bodem centraal tijdens Dutch Food Week


Van 10 tot en met 17 oktober 2020 staat Drenthe in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de zesde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met kennis delen en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben.

Een week lang zijn er tal van evenementen in de provincie; zo zijn dagelijks vlogs te zien, waarin reporters verschillende agrofoodbedrijven in de regio bezoeken en is er een uitzending ‘Aan tafel’ gemaakt, waarin speciale gasten de kijkers bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voedsel in Noord-Nederland.

Boergondisch koken met kinderen


Tijdens de DFW gaan kinderen op 31 kinderdagverblijven in heel Drenthe hun eigen lunch maken, onder andere met zelfgemaakte boter. De kinderdagverblijven hebben een speciale lunchbox ontvangen met ingrediënten waar de kinderen samen een lunch mee kunnen maken. Vanwege corona is de activiteit ietwat aangepast. Niettemin blikken we graag terug op één van de Boergondisch kookevenementen van vorig jaar.

Koken en leren in Echten


Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool uit Hoogeveen waren in 2019 te gast bij Melkveehouderij en Educatieboerderij Straathof in Echten. Onder begeleiding van boerin Bianca Straathof mochten de leerlingen hun eigen eieren uit het kippenhok halen en werden verse groenten gesneden. Belangrijk! Want op het menu stond verse groentesoep en zelfgebakken pannenkoeken. Uiteraard klaargemaakt tussen de koeien in de boerenschuur voor een optimale “Boergondische” beleving.


Straathof ontvangt vaker lagere schoolklassen op de boerderij. “Het is een uitdaging om ze enthousiast te laten vertrekken met kennis over de oorsprong van voedsel en verhalen die ze thuis tijdens het eten aan hun ouders vertellen”, vertelt ze aan Boerderij.nl.

Het Jong Leren Eten-Journaal


Dagelijks een vlog van reporter Fleur, een van de vloggers tijdens de Dutch Food Week. Zij bezoekt verschillende agrofoodbedrijven in de regio, voor een kijkje achter de schermen én om ingrediënten op te halen. Aan het eind van de week zien we wat Fleur en gedeputeerde Jumelet met de producten gaan koken. Rechtstreeks van de boer naar het bord dus!

Aan Tafel!


Televisieprogramma van de provincies Drenthe en Groningen waarin de gasten aan tafel vertellen over enkele projecten die sprekend zijn voor de landbouw en voedselproductie in Noord-Nederland. Op de achtergrond koken speciale koks een gerecht uit het Kookboek Kindermenu 2.0, recepten voor gezond en lekker uit eten voor kinderen. De uitzending is op woensdag 14 oktober via RTV Drenthe om 20.15 uur en om 22.15 uur.

Veel meer activiteiten


Benieuwd naar alle activiteiten? Kijk dan op www.provincie.drenthe.nl/dutchfoodweek


Eerlijke, regionale producten

Wat eten we en hoe komt het op mijn bord? Deze vraag staat centraal tijdens de Dutch Food Week. Het landelijke initiatief vraagt aandacht voor de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van voedsel, voedselproductie en innovatie. Dutch Food Week wil jongeren laten zien hoe leuk en interessant het leren en werken in de agrifoodsector is en wil het bewustzijn van de consument vergroten.

Gedeputeerde Henk Jumelet: “De consument van vandaag vraagt naar eerlijke, regionale producten. Tijdens de coronacrisis is deze vraag naar lokaal, vers voedsel alleen maar toegenomen. Drenthe heeft hier volop aanbod in en de Dutch Food Week is een mooi platform om dat te laten zien.”