‘De betrokken mensen hebben gezorgd voor het succes van de VAM-berg’


De VAM-berg is uitgegroeid tot een trekpleister van formaat en staat op de bucketlist van bijna elke wielrenner in Nederland. Vanaf vorige week kunnen ook wandelaars, mountainbikers en ruiters er terecht.  Vanuit provincie Drenthe is projectleider Erwin Veldman betrokken bij dit unieke project.

Wat in 2017 begon als een ‘wild idee’ is inmiddels een Drents icoonproject. Erwin Veldman, zelf fietsliefhebber, gaf het idee handen en voeten vanuit zijn rol als projectleider. Veldman spreekt met liefde over ‘zijn’ VAM-berg; een project waarin samenwerking, volharding, uitdaging en communicatie een cruciale rol speelden. “Dit is voor het eerst dat in Nederland een nog actief vuilstort is doorontwikkeld tot een recreatief walhalla.”

Investeren in relatie

Om de VAM-berg klaar te stomen voor fietsers, wandelaars en ruiters was een goede samenwerking tussen betrokken partijen essentieel. Samen met Attero, Afvalzorg, Drents Landschap en gemeente Midden-Drenthe investeerde de provincie veel in de relatie. Onderling, maar ook met omwonenden. En die werkwijze heeft zijn vruchten afgeworpen, vertelt Erwin: “Het project was niet alleen op technisch gebied een uitdaging, ook qua belangen was het vaak ingewikkeld. Door meerdere bestuurders en medewerkers bij het proces te betrekken konden we open en transparant toewerken naar een gezamenlijk resultaat.”

Luisteren naar omwonenden

Strategisch omgevingsmanagement speelde een cruciale rol binnen het project. “Door goed te luisteren naar inwoners en ze te betrekken bij onze plannen, hebben we draagvlak gecreëerd. Dat ging met vallen en opstaan en heeft veel waardevolle kennis opgeleverd voor toekomstige projecten”, aldus Erwin. Zo was er onder inwoners angst voor de verandering zoals extra drukte door auto’s, vooral tijdens evenementen. Door de verkeersstromen te monitoren, hield de provincie vinger aan de pols. En wat blijkt nu? Het fietsverkeer neemt toe en het autoverkeer is gedaald. Dat zorgt voor rust en vertrouwen bij omwonenden.

Inzet en drive

De VAM-berg zet Drenthe op de kaart. Erwin is trots op zijn rol binnen het project en onderstreept meteen de inzet en drive van alle betrokkenen vanuit het provinciehuis. “Zonder de toewijding van de projectteamleden, de partners en de lokale aannemers was dit zeker niet gelukt. De snelheid waarmee het project is gerealiseerd is fantastisch. Misschien speelde ook mee dat iedereen binnen het projectteam van fietsen houdt (lacht). Hoe dan ook, dit was nog maar het begin. Fase twee van het project is inmiddels begonnen. De VAM-berg wordt verhoogd tot 63m +NAP. Naar verwachting zal deze fase in 2022 klaar zijn”.