Leerlingen CS Vincent van Gogh ontwerpen jasje Prinsjesdag voor Jetta Klijnsma


Prinsjesdag draait niet alleen om het voorlezen van de troonrede en de Miljoenennota, maar ook om de hoedjes en outfits van de dames. Als Commissaris van de Koning is Jetta Klijnsma ook dit jaar weer van de partij.  Mét een bijzonder jasje.

Klijnsma laat haar jasje namelijk ontwerpen door 4 leerlingen van het CS Vincent van Gogh – locatie Salland. De vmbo-scholieren waren al eerder in het nieuws toen zij samen met andere creatieve leerlingen uit diverse leerjaren en -niveaus meewerkten aan de opening van ‘Sprezzatura’ in het Drents Museum. Zij maakten onder leiding van kunstdocente Karin Kingma in hun vrije tijd prachtige jurken van afvalmateriaal in de stijl van Italiaanse modeontwerpers. Als ‘living dolls’ werden de kledingstukken tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling gepresenteerd aan het genodigde publiek, onder wie Jetta Klijnsma.

Uitdaging

“Zij was zó onder de indruk, dat ze ons heeft gevraagd om samen met de leerlingen haar jasje te ontwerpen voor aanstaande Prinsjesdag,” vertelt Kingma. “Daar hoefden wij niet over na te denken: wat een eer!” Hoewel de timing wat onhandig was gezien de zomervakantie, ging de club de uitdaging met veel plezier aan.

Typisch Drents

Eén van die creatievelingen is de 15-jarige Emeli. Zij wil later als ontwerpster aan de slag. “Dit project is voor haar een mooi begin,” zegt Kingma. “Begin juli hebben we kennisgemaakt met Jetta op haar kamer in het provinciehuis. We werden vriendelijk ontvangen met thee en turf, een Drentse lekkernij.” Dat is wat de commissaris ook graag terugziet in haar jasje: Drenthe. “Qua ontwerp, materiaal of gemaakt door Drentse ontwerpers.

Comfortabel

Tijdens de kennismaking heeft Klijnsma één van haar jasjes meegegeven, die de leerlingen kunnen gebruiken als basis of voor de maatvoering gaan gebruiken. “We willen natuurlijk wél een jasje maken waarin Jetta zich comfortabel voelt. Daarom hebben we op het internet ook foto’s bekeken om te zien naar wat voor soort jasje Jetta’s voorkeur uit gaat en welke kleur haar mooi staat,” gaat Kingma verder. Het belangrijkste is echter dat het ontwerp aansluit bij de leerlingen. “Het moet iets zijn wat leerlingen van 14, 15, en 16 kunnen maken.”  Kingma hoopt dat Klijnsma het jasje na dinsdag 17 september ook nog zal dragen.

Educatief

Op Prinsjesdag zelf zit de club samen met hun klasgenoten voor de buis, want ze zijn reuzebenieuwd. Ook tijdens de lessen bereiden ze zich voor op de derde dinsdag van september, om een beter beeld te krijgen van wat die dag nu precies inhoudt. “Jetta wil ook graag een keer naar onze school komen om de leerlingen te vetellen over haar taak als Commissaris van de Koning.”