De toekomst wordt gemaakt in Emmen


Internationale teams hebben de Internet of Things / LoraWAN hackathon in Emmen tot een groot succes gemaakt. De eerste Shared Smart Factory van Nederland, Technologies Added, was het podium waar de oplossingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en mobiliteit zijn gemaakt.

De provincie Drenthe heeft deze hackathon in samenwerking met het Drentse WhatTheHackathon georganiseerd als onderdeel van een Europees Interreg project. De Europese partners hadden maatschappelijke vraagstukken ingediend waar de deelnemers in 30 uur mee aan de slag zijn gegaan.

De winnaars

‘Best overall’ werd gewonnen door Team Singapore / India met een slimme bidon die het mogelijk maakt om makkelijk teruggevonden te worden en zo zorgt voor minder afval bij wielerwedstrijden. ‘Best design’ werd gewonnen door team Toolbox met een oplossing om filevorming rond scholen te voorkomen. ‘Best commercial’ werd gewonnen door Team GICT uit Groningen, die een slimme afvalbak heeft gebouwd waarmee recyclen makkelijker wordt gemaakt.

Deelnemers waren afkomstig uit Nederland, Berlijn, Londen, India en Nepal. Enkele dagen voor aanvang meldde zich een team uit Singapore en India die via een live internet verbinding op afstand hebben meegedaan.

Drenthe als proeftuin

Drenthe is dé proeftuin voor digitale innovatie en heeft een LoraWAN netwerk waar alle inwoners en bedrijven gratis mee kunnen experimenteren. Hiermee is de provincie Drenthe koploper als het gaat om IoT connectiviteit. Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van provincie Drenthe zegt hierover: “Het is belangrijk voor Drenthe om met smart industry, smart farming en innovatie in het algemeen bezig te zijn, want IoT gaat ons leven, hoe we wonen en hoe we werken drastisch veranderen.”

Het Drentse What The Hackathon organiseerde voor de 9e keer uiterst succesvol event. Adri Wischmann “Hackathons zijn een snelkookpan waar goede ideeën worden omgezet in nieuwe producten en diensten. Deelnemers werken in teams van vijf personen om gezamenlijk de toekomst vorm te geven.”


Regionale economie en werkgelegenheid