“Op het gebied van hightech en wetenschap is er in Drenthe veel te beleven”


Het Koningspaar bezoekt woensdag 18 september het mooie Drenthe in het kader van een streekbezoek. Ze spreken met verschillende Drenten over bijzondere projecten. Wij stellen hen graag aan je voor. Vandaag aflevering 5:Tammo Jan Dijkema, vrijwilliger bij de radiotelescoop aan de rand van het Dwingelderveld.

Wie bent u?

“Ik ben Tammo Jan Dijkema. Ik ben opgegroeid in Oosterhesselen, en ben na een studie wiskunde in Utrecht met mijn gezin in Dwingeloo terechtgekomen, waar ik bij ASTRON werk, vooral aan de LOFAR-telescoop. Ik ben bij de Dwingeloo radiotelescoop één van de ongeveer 100 vrijwilligers.”

Wat houdt stichting CAMRAS in? En welke rol speelt u binnen deze stichting?

“De Dwingeloo radiotelescoop is sinds 2009 een rijksmonument. De vrijwilligers van stichting CAMRAS onderhouden en gebruiken de radiotelescoop zodat de telescoop blijft draaien en de antennes, ontvangers en computers in de telescoop goed werken. Daarnaast leiden we bezoekers ronden begeleiden scholieren bij het gebruik van de radiotelescoop: zij kunnen zelf metingen doen aan de vorm van de Melkweg of een neutronenster observeren. Inmiddels hebben al tientallen middelbare scholieren een profielwerkstuk gemaakt met behulp van of over de radiotelescoop. We doen ook zelf experimenten met het ontvangen en zenden van radiosignalen via de maan.

Met zijn spiegel van 25 meter doorsnee is de radiotelescoop de grootste antenne ter wereld die door amateurs wordt bediend. We worden daardoor ook regelmatig gevraagd om te helpen met amateursatellietprojecten. Dit jaar hebben we foto’s gedownload vanuit een satelliet die in een baan om de maan cirkelt!

Ikzelf ben actief als rondleider, als waarnemer (bediener van de telescoop)en ik ontwikkel samen met anderen computerprogramma’s voor de besturing van de telescoop.”

Wat vindt u van de komst van de Koning en Koningin?

“Ik vind het erg leuk dat de Koning en Koningin bij de radiotelescoop langskomen. De telescoop is in 1956 door Koningin Juliana geopend. Het was toen de grootste radiotelescoop ter wereld. Het is leuk om 63 jaar later aan haar kleinzoon te kunnen laten zien dat de telescoop nog steeds in gebruik is. De radiotelescoop heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van de radiosterrenkunde. Hij heeft als eerste gedetailleerde metingen gedaan aan de vorm van de Melkwegen heeft zelfs twee melkwegstelsels vlakbij de Melkweg ontdekt: Dwingeloo 1 en 2.”

Hoe heeft u zich voorbereid op het bezoek?

“We hebben natuurlijk de telescoop netjes gemaakt. Gelukkig heeft de telescoop onlangs nog een grote schoonmaak gehad. We gaan proberen om de Koning en de Koningin hetzelfde te laten zien als onze bezoekers: “live radiosignalen uit het heelal”. Ik zelf heb geoefend om heel snel te praten, want ze komen maar heel kort langs!”

Wat wilt u het Koningspaar meegeven?

“Er is in Drenthe naast mooie natuur en hunebedden ook veel te beleven op het gebied van hightech en wetenschap. Met de radiotelescoop in Dwingeloo kunnen we als vrijwilligers dankzij de combinatie van moderne apparatuur met een oerdegelijke spiegel van 25 meter mooie experimenten doen, kunnen we scholieren voor werkstukken ontvangen en dat laten we graag zien aan onze bezoekers.”

Bron foto: Harbin Institute of Technology / CAMRAS / DK5LA


Zie ook

Zie de website van CAMRAS voor heel veel meer informatie, onder andere de mogelijkheid om de radiotelescoop te bezoeken.