Gemeente Westerveld


De gemeente Westerveld is een unieke gemeente. Het ligt tussen drie nationale parken en biedt veel ruimte voor innovatie en ontwikkeling. Tijdens het streekbezoek komt het koninklijk paar naar het Nationaal Park Dwingelderveld en hét Nederlands instituut voor radioastronomie: ASTRON, gelegen aan het Dwingelderveld. Op deze plek komen de elementen rust, ruimte, recreatie én radiosterrenkunde samen.

Nationaal park Dwingelderveld

Op het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa, krijgen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uitleg van vrijwilligers van Natuurmonumenten over natuurbehoud en het in stand houden van de biodiversiteit in het gebied. Meer informatie over het Nationaal park Dwingelderveld.

Aan de rand van dit natuurgebied staat een grote radiotelescoop die in stand wordt gehouden door vrijwilligers. Na een korte uitleg over de telescoop brengt het koninklijk paar een bezoek aan ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Het instituut behoort tot de top drie instituten in de wereld op het gebied van radiosterrenkunde.

DRT

ASTRON

Het koninklijk paar wordt bij ASTRON meegenomen in hoe de organisatie investeert in het inspireren en opleiden van een nieuwe generatie data‑ en softwarespecialisten op HBO- en WO-niveau. Hierdoor draagt ASTRON bij aan de werkgelegenheid en het behouden van jong talent in de regio.

Astron8993

Het opleiden van specialisten is essentieel om op steeds nieuwe en slimmere manieren om te gaan met grote hoeveelheden complexe data. Hierdoor blijft ASTRON, gevestigd in Dwingeloo, succesvol in haar uitvoering om ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te blijven maken. Maar ook om werkgelegenheid in onder andere de maakindustrie te behouden in de regio.

Binnen het Nationale Wetenschaps Agenda project CORTEX is gestart met het ontwikkelen van kunstmatig intelligente systemen die niet alleen wetenschappelijke, maar ook maatschappelijke toepassingen zullen hebben. Daarnaast staat het grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld, LOFAR in de gemeente Exloo, niet alleen naar het vroegste heelal kijkt maar ook de maatschappij voor schade door zonnestormen kan behoeden.